October 25, 2011

Pakaian Dan Per..

Assalamualaikum.

Baju memang satu kegilaan aku selain kasut. terutamanya t shirt. gile memang gila laa.. girls. paham paham je lah. cuma yang nak di alkisahkannya di sini tentang Pakaian dan Perayaan.

credit to Google.
Esok bagi yang tak sedar adalah hari apa, esok Hari Deepavali yeaa.. Macam perayaan yang lain bila tiba masanya, semua perkara penuh dengan benda yang berkaitan dengannya.  Tapi yang macam tak berapa nak sedap tengok tu bila yang Melayu pun sama macam seolah beriya nak menonjolkan perayaan yang bukan kita punya tu.

Sebagai contoh aku tengok pengacara satu rancangan tv haritu. macam nak tepuk dahi berkali kali tengok pakaian dia. pakai sari dah satu hal. then pakai pula benda yang orang India selalu pakai dekat dahi tuu. haihh.. tepuk dahi sambil menggeleng kepala nengoknye. rasanya tak salah kalau dia pakai baju kurung je. tak perlu nak feel feel sangat sampai pakai tu semua.

credit to Google.
Kalau di minta oleh producer untuk pakaikannya tak salahkan kalau dia tolak.


kalau melakukan perkara yang baik itu boleh membawa keburukan. 
lebih baik tidak melakukannya.


bukan nak kata kita tak boleh meraikan perayaan yang lain. tapi memang TAK boleh pun. the same thing goes to 1M'sia. nak menyamakan Melayu dengan kaum yang lain. eh. dah malu sangat ke nak ngaku Melayu sampai tak ada cara lain then nak samakan dengan kaum kaum yang lain. bukannya tak boleh bersatu padu tanpa semua tu kan? orang dulu dulu boleh jee. takkan kita nak kena buat 1 M'sia tu baru boleh nak bersatu dan hormat kaum yang lain? tak paham.

okey fine itu dulu. jadi tak boleh ke kita ambil yang baik itu sebagai contoh?

bukan masa Deepavali je la. perayaan lain yang bukan kita punya pun sama. Krismas, Chinese New Year, Hari Gawai ke. yang seumpama dengannya laa.

credit to Google.
Tak cukup ke Aidilfitri yang kita sambut tiap tahun dengan meriah tu? Baju kurung kita tu kalau di pakai bukan je cantik. ayu, manis, sopan. tak cukup nak sexy yeah? sekali lagi. tak paham. =.='

No comments: