May 31, 2012

Didi Khadijah. :)

Gambar sebelum balik kampung.


Assalamualaikum.


capturing some pictures with Didi. nama nak modern je kan. nama penuh dia,

Norain Khadijah Binti Zulhisham

Untung dia nenek yang bagi nama tu.



entah tak tahu dari mana dia belajar benda benda yang aku masa umur dia pun tak tahu apa maksudnya. 
dia tahu apa tu couple, clash. bebudaks zaman sekarang kan. 

aku tak ajar pun okay dia benda tuhh. sempat pula lah kan aku nak ngajar dia while aku pun always ada kat Perak. aku berlagak harimau adalah. but since dia macam dah pro dengan benda benda tu, aku jadi suka pulak ngadu domba dekat dia sekarang.

kat sekolah dia memang ramai peminat. selalu dapat surat. selalu kena ngorat.
haishh. adik siapa lah ni kan. lalala~


she is such a good listener. 
I told her everything that happened to me. benda benda yang aku risau or sedih or happy. bila nak gila gilaa pun dengan dia je lah. kalau dengan yang lagi sorang tu memang dia tak faham cara gurau kasarr kitaorang pastu dia merajuk sampai muncung mulot tu boleh sangkut baju.


ada satu hari tu bagitahu dia pasal status aku. guess what how she react with it.



"Yeayyyyy!! :D "
"Eh. Kenapa suka pulak ni?"
"Sebab dia tak deserved untuk qila pun."
Then dia senyum sampai tak lekang dari bibir. 
-,-'



okay. this is for my adik adikk.
Sorry kakak tak boleh nak protect korang bila korang in trouble, kena buli or anything yang berkaitan dengan anasir anasir jahat neh sebab kakak tak ada kat rumah. Tapi kakak percaya korang boleh protect diri korang dan tahu how to handle it.  :)

Mana tahu?
sebab susah nya nak percaya adik adik kuh yang ganas ganass ini di buli. tak mungkin. =.=



ouh yeah. signature for both of us is, hidung kembang.
*mesti nak scroll atas tengok gambar hidung kembang ke tak enn. trololololll ;P

*we will make some video tomorrow. :)

Risau Kata Orang. Tentang Diri.

Lupakan with all the fact things yang berwarna warni yang di buat tu. Benda yang di list kan tu kadang apa yang dirasai, while people will said a different thing about me.


Entah lah. 

selalunya orang cakap, apa pedulik tapi itu lah perkara yang akan aku risau.
Risau. Dengan kata orang.

tiba tiba sekarang jadi risau sangatt.
risau dengan comment orang tentang diri ni.

Aku aware.
I might look like bodo bodo, diam and jenis tak amek port. orang main main cakap aku macam tu dan ni. aku pun gelak sakan terbahak bahak sekali tapi sebenarnya dalam otak memory dah record dah kunci siap mangga warna pink sekali lepas tu play like a thousand times dalam otak.
*motip mangga warna pink sebab suka pink. heh.

pernah tanya dengan gegirls kat kampus.

aku: kau rasa aku macam mana?

gegirls: biasa biasa je.

baca tu. saya cuma gadis biasa. gadis semasa. *nak jugakk.
cuma luar biasanya satu je. mesra alam bukan aku.
I mean susahlah nak mesra.

oh lagi satu. janganlah kata kau tahu dan kenal aku kalau kau tak cukup setahun tepat berkepit dengan aku.

Muka nak persis Hulk je kan.

past few weeks I had a problem with this person berkaitan dengan habit aku yang payah nak bukak mulut. cuba nak minta tolong with this few friends that I close tapi sayangnya hahahh! rasa nak nyanyi lagu Ramlah Ram, Sesaat Kau Datang. -,-'



Posted via Blogaway

May 29, 2012

Kampung. Tak boleh ditandingi dengan tempat lain.

Jadi makin jarang update kat blog ni sebab hari hari yang tough pada hari yang lepas membuatkan hati lebih memberontak nak update dekat blog lagi satu. Terbukti terasa lagi selesa update dekat blog yang tak ada sorang pun tahu tu. :)


Anyway, nak cerita pasal Jumaat yang lepas balik kampung kat Johor.


Yeayy! It was really fun. :D
Lebih seronok dari hari hari cuti yang lain. betul neh! tak tipu.

Tujuan balik kampung sebenarnya sebab nenek dengan atuk nak buat kenduri doa selamat dengan bacaan Yassin. satu kebiasaan family balik kampung bergotong royong kalau ada kenduri kendara. Mama dengan Abah siap ambil cuti few days untuk tolong kat kampung.


kalau dah kat dapur bergotong royong tu memang benda normal bila jadi bisingkecoh nya mak aihh tak payah cakap lah. kadang boleh gelak tak henti kat dapur tu. instead of kena mengerah tenaga dan tension kena buat kerja kupas bawang berpuluh puluh bijik sampai nangis nangis, semuanya jadi benda yang seronok.  :)


tengok nenek dengan atuk gaduh gaduh. haha  -,-'
dengar celoteh mak cik sedara. :)
then mesti ada satu incident which yang kelakar gilaa macam haritu sepupu yang sakit mata tak habis habis langgar orang kat depan dia. tapi bila tiba bab makanan yang di sorok dia nampak jee. =.=
jadi makin suka bila anak buah sepupu yang umur setahun tuu ada. >.< dia dah setahun baru aku dapat jumpa. sadis sungguhh.


I bet takkan dapat punya rasa semua ni dekat tempat lain.
dengan dikelilingi orang orang yang kita sayang. :)


aku ni jenis short term memory kot. tapi tiap kali balik kampung tak pernah lupa apa yang jadi.
siapa lagi yang kita nak ingat kalau bukan orang yang kita sayang. siapa lagi yang kita nak sayang lebih kalau bukan  saudara kita sendiri.









kadang kalau ada sakit hati, makan hati, terasa hati, anything yang melibatkan hati lahh. The best thing to do is just forget about it sebab kadang kita yang salah, kita rasa diri kita betul tapi tak dapat nak menerima while actually orang yang kita benci tu buat semua tu sebab sayangkan kita.



Dunia makin tua, mati kita tak tahu bila. 
Allah sedang menguji kita.
Takut terkilan tiba tiba.
Maafkan lah selagi mereka masih ada.

Kadang meminta maaf tak bermaksud kita yang salah. Kita cuma mengalah.
Dan mengalah tak bermaksud kita lemah. Kita cuma... beralah.
Beralah dengan permainan dunia.



May 22, 2012

Biskut untuk Ustaz.

'Ustaz, biskut ni kakak saya buat. Harap-harap sedap dan ustaz suka.'


that is what Aishah wrote on her hand made card yang disertakan dengan biskut yang mama suruh aku buat for the Teacher's Day gift.




satu bulan lepas.
sebelum intersessi aku jemput Aishah balik awal sebab dia demam. kebetulan her class teacher which the same Ustaz yang aku cerita kat atas tu tengah mengajar. dia tunjuk Aishah kat mana. a few days lepas tu Aishah balik dari sekolah dengan penuh semangat dan berkobar kobar dia cerita dekat mama dengan aku,

"Qila, ustaz kata qila cantik."

aku, "Dah kenapa dengan Ustaz Aishah tu."
mama senyum then tanya, "Ustaz Aishah dah kahwin dah?"
Aishah jawab, "Dia dah kahwin dahhh."
mama, "Cakap dengan ustaz, isteri ustaz nak letak manaaa nanti?" 






semalam Aishah balik. nampak muka aku terus dia bercerita lagi.

"Qila, qila. Aishah dah bagi biskut tu kat ustaz."
"Habis tu kenapa?"
"Lepas ustaz baca card adik tu dia terus peluk bekas tu."
aku pun, 



"HAHAHAHAHAH!!!!"




gelak tak hengat dunia. apa motif aku gelak kuat kuat? aku pun tak tahu.
haha. :D
alaa..biasalah tu gurau gurau dengan anak murid.






anyway, biskut tu memang senang yang tersenang teramat amat nyee dan sedap.. rasanya tak ubah macam biskut Amos Famos. boleh lah korang try buat kalau agak agak rajin tu kan. terutama yang duk goyang goyang kaki kat rumah tu jee. tolong terasa, tolong terasaaa. >.<


Bahan-bahan ( 70-80 biji )
-  250g mentega
-  280g tepung gandum
-  10g serbuk koko
-  150g gula kastor
-  ½ sudu kecil esen vanila
-  ½ sudu kecil soda bikarbonat
-  2 sudu besar susu tepung
-  2 sudu besar tepung jagung
-  1 biji kuning telur
-  100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
-  100g coklat cip
-  Secubit garam


Cara-cara
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi. Kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.



atas ni resepi asal.
tapi kitaorang ubah kurangkan gula then tak letak coklat cip tapi salut biskut tu dengan coklat. esen vanila pun tak letak sebab ada lah budaks tu alahan dengan vanila.

okay lah. kepada yang nak mencuba, best of luck. :)

Assalamualaikum.

May 17, 2012

Another 8 Facts About Lala.

lagi 8 perkara tentang saya.
tekan sini untuk 12 perkara.


13. Suka semua jenis genre muzik. Slow music, jiwang karat, dangdut, screamo, hindustan, nasyid. hee.. ;P
14. Tak mudah to get along dan bermulut banyak in short time with some people.
15. Suka gelak kuat kuat and behave macam budak kecik dengan adik adik.
16. Tak suka pun nak mintak benda bukan bukan selain pertolongan dalam masa paling terdesak.
17. Dikenali as Mata Warna Warni. Land mark saya. -,-'
18. Pernah melakukan perkara yang agak extreeme pada orang yang tak disukai.
19. Waktu tidur macam budak kecik. Pukul 12malam is too late.
20. I love food. Huuuu.. XD




Intersessi Habis Sudah.

Selasa yang lepas baru habis intersessi. The last day for my second final week for this forth semester. ada dua kali final dalam satu semester. kau ada ke? hehehe


apa tuh intersessi? makanan korea ke? macam kimchi dengan bimbap? -,-'



Intersessi ni in other word adalah short sem. siapa yang ambil semester intersessi ni you will learn any subject yang ditawarkan hanya dalam masa sebulan. habis sebulan terus final. habis final, kalau ada cuti lebih lebih tu goyang lah kaki kat rumah. tak terasa bosan sangat kena cuti lama sangat.

ouh, yea. short sem ini cuma ditawarkan bila ada cuti yang panjang dalam 2 bulan cenggitu. kalau repeaters sorry lah. tak boleh ambil subject repeat. kat college aku macam tu lah. cuma boleh ambil subject untuk semester depan. itu syaratnya.



TAK BEST NYA KENA BELAJAR TIME CUTI!!!




silaplah siapa yang fikir macam tuuu... intersessi ni terasa macam bercuti dengan kawan kawan.


"reaalllyyyyyy???????"


"seriously. :)"



siapa siapa yang terasa takut, gabra and gubra that you didnt do very well dalam subject tu or takut dengan subject semester depan ambillah intersessi awal awal so it won't burden you so much and Insyallah you will be graduate on time with your other friends. :)



Final day Intersessi. :)


May 10, 2012

Sakit.

dulu memang susahhhhhhh sangat nak sakit. kalau demam, batuk, selsema, kahak tu semua paling paling pun setahun sekali baru dapat. kira kalau aku tak pergi sekolah tu macam tersangat peliklah. acecehh.. pelik lah sangat. mungkin berkat atas jagaan mama saya yang tersayang tu kot saya sihat sentiasa. Alhamdulillah.. :D
alahai! sweet nye kau qila. ;P


tapi minggu lepas dengan minggu ni je sakitnya berganti ganti.
sakit tekak, demam, selsema, sakit mata, demam balik, batuk, selsema dan begitulah seterusnya... tadi pun sakit kepala kejap. :|



kenapa ni..? kenapa macam tu sekali?




mungkin







kerana...



.  .  .





saya semakin tua. yeayy! -,-



saya ingat tentang sakit penghapus dosa tu tapi mungkin sebab tak pernah selama ni dan berganti ganti sakitnya kadang jadi tension.


“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu kelelahan, atau penyakit, atau kehawatiran, atau kesedihan, atau gangguan, bahkan duri yang melukainya melainkan Allah akan menghapus kesalahan-kesalahannya karenanya.” (HR. Al-Bukhari no. 5642 dan Muslim no. 2573)



sakit hati can be include into this. makanya oleh itu tak rugi apa punggg kalau kena dengki. eh? terkeluar cerita. ;P

oleh itu bersabarlah Aqilah. :)


lagi penyebab sakit?
boleh jadi mungkin sebab aku dah tak tidur awal macam biasa kot.
entah.

terima kasih kat kawan saya, Fatin kerana membelikan barang keperluan saya masa saya demam haritu. harini hari saya awak tolong, esok hari awak giliran saya tolong pula yea.



okaylah. tidur awal hari ni.
Assalamualaikum dan terima kasih kerana kisah. :)

May 8, 2012

A q i l a h L a l a .

Dah siap nak pergi kelas, turun tangga on the way pergi blok sebelah nak tunggu Ainy dengan Yana then tiba tiba terdengar orang panggil dari belakang,



"Aqilah. Aqilah. Aqilah Lala.
Langkah ter-stop pusing belakang. ouhhh..diaa...yang aku tak tahu namanya. dia sambung.
"Kita satu kelas kan? Kelas Network. Puan Afni."
"A'ah. Kenapa? Kelas tak ada ke?"
"Kelas batal. Ni pun baru tahu tadi."
Penat I siap shantek shantekkk lebih dari biasa hari ni kelas batal pula. -.-'




sebenanrnya nak habaq mai tu haa..nama glamer ceq tu jaa.. 
glamour ke? heh. Perahsaan. please pleaseee. =.=

Mana dapat nama Aqilah Lala?
Nama tu daripada kawan caye, Fatiehah yang memulakannya dengan memanggil saya Kiki Lala. saya tahulah nama company baju budak tu ilham daripada nama saya kan. ahakss. enough enoughh. 
After that letak nama tu dekat Myspace and then Facebook. Lepas tu teroslah pemes. HAHAHA pemes kah? sangatlah kan. 
Start dari situ lah most of my friends panggil saya Lala, Aqilah Lala. 



dah tak tahu nak bebel apa. sekarang pun dah jarang meng-hupdateee-kan. duduk bilik tak keluar ke mana mana nak dapat ilham macam mana. 
tapi harini dapat tengok you tube puas puass then jumpa lagu Payphone. Bestt! 


okaylah. nanti dah start cuti maybe update lagi banyak.
enjoy this song cover by Paradise Fears, Payphone. Assalamualaikum.  :)



May 2, 2012

Saya CS student dan Suri Rumah yang berjaya! Tak lah sangat. -.-'

Assalamualaikum.

This past few days is quite great.
Have a smile that are more bright than few months ago. enough for me if it can stay remain more longer.  :) but still kita akan jatuh ke bawah, tak selamanya di atas. macam rodaa. you know-lah. selalu kita dengar pepatah tu.


"Hidup macam roda. Kejap kita kat bawah, kejap kita kat atas."




Lagi dua minggu je nak habis intersessi. Yeayyy! then kerja kerja harian akan dilakukan. tahu je lah kan kerjanya. beli barang masak, masak, cuci baju, sidai baju, sapu rumah, angkat baju, lipat baju. -.-'



"Ma. Isteli isteli dan anak pelempuan sikalang tak main dah buat kerja ni semua. Duduk lumah pun pakai bibik. Am I an old fashioned suli lumah?" 
*sambil buat muka yang tersangat menyampahkannn. tampo mahu?



actually still ada yang masih buat kerja semua tu even kena pergi kerja penat penat. pergi pagi pagi butew, balik almost Maghrib. saya rasa sangat kagum dengan orang tu.
orang itu Mama saya! :')
nenek have such an awesome daughter and my dad are so lucky. Tidak lupa juga saya. Cayang Mama! :)


I can do all of it by myself tapi...
tang masak tuu... aaa... ermmm... =.='
I'm not a good cooker. so bad. habislah habislahhh.. tak ada siapa yang nak masuk minang nanti.
haters saya kata. padan muke! padan muke! orang suruh masak, tapi ngadap laptop.
saya science computer student.  nampak tu. meh tulis besau besau sikitt.


science COMPUTER student. 


sangat normal kalau nampak online like 24 hours. nak pergi mandi pun biarkan online. pergi kelas pun still ternganga lagi laptop ni. bangun pagi dengan tak bergosok gigi lagi first thing untuk dicapai. laptop. kawan saya lah. saya tak adalah sampai gitu. hehehe :P


This morning outfit.
Blue color. awak cuke kale ni kan kan?
muohohoo..  -,-'