July 21, 2012

Celoteh Bulan Puasa. Insya'Allah may be a Meaningful Ramadhan.

Assalamualaikum dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan al-Mubarak. :)


Doa Ramadhan


Senyum sikit.
Jangan sikit sikit nak ke dapur je konon lupa hari ni dah start puasa. Jangan sikit sikit nak tengok jam then count down bila nak buka puasa. :P

Hari ini is the first day of our puasa.
Solat tarawikh, menahan lidah, mata dan telinga is not enough untuk bulan mulia ni dan memandangkan kita sekarang makan keropok Bika pun nak kasi habaq mai satu donia dalam laman sosial so for a mean while, tahan lah jari dari menaip benda yang tak elok dekat laman sosial. In other word,



Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda:
"Bukan yang bermakna puasa itu sekadar menahan makan, minum tetapi puasa yang sungguh itu menahan diri dari lagha (perkataan tidak berguna) dan kata-kata yang keji" (Riwayat Muslim)



Berhenti download gambar yang tak patut. I mean your aurat as you are a Muslim dan lagi satu nak kasi bising sikit. Jangan nak dating meeting je kojenya. Semalam jumpa couple dating belakang kedai yang gelap. Mulut ni tak tertahan dari mengeluarkan kata berdesing kalau nampak. Tolonglah hormat bulan Ramadhan ni supaya dapat lebih keberkatan dan penuh bermakna. Acecehh.. Kenapa skema nerdy sangat ayat?



Sahih Bukhari :: Book# 32 :: Hadith# 226
Narrated Abu Huraira: I heard Allah’s Apostle saying regarding Ramadan,

“Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven.”






Tengah search dekat Google for some alternative nak kurangkan kering pada bibir untuk puasa ni since aku kalau tak puasa pun bibir kering. Tiba tiba bila dah taip, banyak pula link yang keluar. Tiba tiba macam rajin nak baca so tiba tiba baca je lah. Tiba tiba mana lah tahu tiba tiba ada benda yang kita tak tahu untuk bulan puasa ni kan. HAHA ;P annoying kan?




Anyway, Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam.
Alhamdulillah kita masih dihidupkan sehingga ke hari ini untuk merasai sekali lagi Ramadhan. :)



July 20, 2012

Falling in love with ... :)

This is my first time for publishing on my blog about him. :)


Dah lama kenal dia. Selalu nampak dia tapi tengok macam gitu gitu je sebab tak nampak pun apa apa yang special pun tentang dia. Pakai lah smart macam mana pun, buat lah gaya rambut macam mana pun still rasa dia tu biasa biasa je sebab aku memang susah nak suka dengan orang yang dah famous famous ni. Muka handsome, siapa tak suka kan. Ramailah peminat dia.


So, there is one day aku rasa macam bosan sesangat. 
Tanya room mate if she have something for me to do. 

Macam biasa ternampak dia lagi tapi kali ni nampak muka dia garang je tak ada pun nak senyum langsung. Tak pelik langsung pun lah. Lepas tu dalam dia masam dalam beberapa jam tu, tiba tiba dia tersenyum. 


AH!
Kenapa terasa jantung berdegup kencang, 
tangan seram sejuk,
muka jadi blusher?



Tengok tu.

Charming nyeeeee senyuman diaaaaaa! 
♥.








HAHA :D cukup dongeng dan fantasi tak? tak adalah blusher tu segala. sekadar gurauan semata mata. Saja tambah ajinomoto bagi sedapp.
Tapi bila nampak dia senyum lepas masam tu baru perasan dia tu gilerr charming. Dah tengok cerita dia punya banyak, baru sekarang perasan. Ish, ish, ishh...  Eh. Cerita? :P



The arrogant look turn to be


this charming look! >.<

Mama tak suka betul dengan mamat korea yang muka lembut feminin dan makanya anak sulungnya iaitu saya telah terpengaruh dengan pendirian itu.
Jang Geun Suk is like the other korean artist yang digilai ramai. Feminin looking. Dia tak maskulin. Tapi senyuman dia telah memikat hati saya sehingga saya telah


meletakkan dia dengan senyuman dia pada wallpaper phone.
kelihatan muka eksaited yang tak mampu lagi ditampung
HAHAHA XD
I can't stop talking about him to Yana though dia peminat tegar korea tapi bukan peminat fanatik JGS. I know she tired with my bebelan dan keterujaan. Haha ;D Sorry Liyana Jamil.

Misi hari ini?
Menghabiskan kesemua episode cerita He's Beautiful. Ada JGS. >.<


Semua balik rumah sambut puasa pertama dengan keluarga.
Aku je terkontang kanting kat sini. Haha :)

July 19, 2012

HUJAN live in Seri Iskandar.

This is the poster for the mini concert
yang simple lagi menarik hati. >.<



Seperti yang digembar gembur kan kat fesbuk, semalam ada konsert mini band indie Couple dengan Hujan. serious cakap mereka sangat tersangat yang amat amat bestt! 
Sebelum ni terserempak dengan show Hujan, tapi tak ada batak pun. Sekarang terhegeh hegeh siap beli tiket. Sebab ada lah orang tu fanatik gilee dengan band Hujan kan, so kami yang minat biasa biasa ni pun terr kipasnatik jugak lah.



Tiket kami. :D
credit tu Liyana Jamil.

Line paling depan for the Free Seat.
But in the end semua duduk dekat Front Seat
since banyak kosong untuk Front Seat yang mahalll tu.
Boleh nampak en dari gambar di atas.

NohHujan tengah bagi ceramah tentang undang undang
UiTM Seri Iskandar. harharharr :P

Pakai phone camera so gambar pung paham paham lah ketidak keterangannya.




Penganjur have a thought that pembeli tiket untuk konsert mini Hujan ni will be well behave, bila Hujan yang di atas pentas terkinja kinja berlari, melompat lompat, berpusing pusing ala ballerina, turun dari pentas dan membaling gitar pada kawannya. -..-


sangat tidak mungkin untuk itu terjadi.



Nama pun konsert. Tak mungkin lah semua orang nak passive duduk then goyang kepala sikit sikit macam leher terkehel je. Jemput HUJAN pulakk. Silap lahhh tafsiran anda itu.
Tapi for sure ini konsert yang agak terkawal dan paling selesa sebab mana ada orang buat konsert ada kerusi, ada air-cond. ada ke?

Mereka mereka berdegil untuk buat head banging seolah Noh tu nyanyi lagu screamo dan berdiri while kami tidak dibenarkan berdiri dann bukan saja mereka berdiri malahan berdiri di atas kerusi. HAHA mereka yea. tak termasuk saya. :P



By the way, pengacara dia gilee annoying perasan Justin Bieber dengan Najwa Latif. ohmai. muka je iras Najwa, bukan suara yea. Siap nak demo nyanyi segala. Perasan retiss.


Berbelas belas akaks dan abangs yang duduk kat depan depan merakam dengan camera mahal mereka itu tak ada ke yang nak download masuk youtube cepat cerrpatt? -.-







Enough with Hujan band and their mini concert. Lagi sehari je nak masuk bulan Ramadhan. huuu~ 
starting next week, berlwan lawan lah ornag pasang lagu raya dengan lampu raya. Bilik Bakawali 1 228 cool sajerr. kami menumpang mendengar dan mencuci mata.

Since esok most probably semua balik kampung sambut puasa pertama, makanya esok mesti line wifi penoh. sambung esok lah yea. 

Assalamualaikum. :)


July 15, 2012

Our thought. (Kawan)

I was not there when it happened so aku tak boleh menilai dari cerita orang saja dan mengambil perspektif seburuk buruknya sebab kemungkinan apa yang orang lain cerita lain caranya, lain intonasinya, lain pendapatnya. 


Lain orang, mesti lain gayanya. 


Bila sebut sahabat, for sure mereka itu adalah orang yang kita rapat, yang kita tak keberatan untuk menceritakan sesuatu either ketika suka atau duka. 
I took the meaning of kawan dengan cara pemikiran yang berbeza. Actually it’s not cara pemikiran. Tapi aku sendiri yang menjadikan ia sesuatu yang ada pada waktu senang dan hilang waktu susah sebab aku malu untuk bercerita dan share. 
Tapi nak diikutkan memang kawan aku macam tak endah je bila aku text and said it was urgent. HAHA :D tengok! Sendiri punya penilaian macam mana. Mesti nak sendiri betul kan? :P


Kawan tiada kawan yang waktu susah atau kawan waktu senang sebenarnya. Antara mampu orang tu menolong ketika susah atau tak je. Antara kebetulan dia ada waktu senang dengan kita atau tak je. 
Kalau yang menolong kita tu tak ikhlas kadang siap berkira, kawan senang ke tu. Kalau kita susah untuk belajar dan pertolongan ditolak oleh orang yang sendiri tak tahu benda tu, kawan waktu susah ke tu. 








Kadang kita nampak mereka tak endah dengan cerita kita. 
Kadang kita rasa yang kisah dan care tentang kita bukan mereka. 
Kadang kita rasa, dia bukan jenis untuk kita share cerita duka. 
Kadang kita terasa dijauhkan. 
Kadang kita nampak kita adalah mangsanya. 


Tetapi.. 
Mungkin waktu kita menyebut tajuk besar untuk memulakan cerita untuk dikongsi tak kena dengan keadaan. 
Mungkin kita sendiri yang memilih milih dengan siapa untuk kita bercerita. 
Mungkin kita salah menilai siapa kawan kita bila mana manusia boleh dan sentiasa berubah. 
Mungkin kita yang membuatkan orang jauh dengan kita. 
Mungkin kita tak sedar kita melakukan sesuatu yang tak patut sehingga orang lain terasa. 






For now, I was not really terasa with everything that happened all this while cuma memang boleh nampak things has changed. Rasa marah sedih sikit sikit of course lah ada. 
Boleh faham, kesibukan yang ada mungkin puncanya cuma ada masanya tolak lah sedikit kesibukan itu. 
Tinggal berapa bulan je lagi. Seronok seronok macam dulu. Masing masing tinggal jauh. Tak tentu lagi boleh gelak sampai sakit perut sama sama andai kata terserempak di mana mana. 




Cerita kita mungkin tak sama, tapi sakit rasanya semua dah merasa dan semua akan rasa. 


Tak bermaksud nak mengarang post kali ni untuk mengutuk atau lain lain yang tak elok. Cuma bermaksud untuk menceritakan dengan niat yang baik. 




Sebab pada akhirnya sebenarnya semuanya adalah salah faham.

July 12, 2012

short update.


Assalamualaikum.

Nak kata banyak assignment nak kena buat, still lagi mengamalkan sikap buroks buat kerja last minute.
Nak kata hot setaff ramai sangat melayan orang sampai busy macam datin ada tea party merata rata tak adalah pulak en. Handphone pun bukannya ada credit. dah berminggu tak topup. -.-

alkisahnya sebab broadband dah tak bayar and wifi susah nak dapat. online pun kejap kejap. reply chat kat fesbuk pun sat satt jaaa. maaflah yea.


semalam since kelas petang baru ada so bajet budak art sekejap lah sementara tunggu utube buffer. oihh.. sabar je lah. tak dapat dah nak tengok video video Wong Fu P. bukan lah tak dapat. tapi agak susah dan memerlukan kesabaran yang tinggi melangit. ;P

semalam baru dapat quiz yang buat last week. sedih. kalau tak study dapat cenggitu tak lah sedih pon. kalau study tapi macam tu, rasa nak hentak hentak kaki macam budak kecik.
okay lah. dah pukul berapa ni. tak siap siap untuk kelas pagi ni.

till next post. take care and salam. :)