May 27, 2011

Cuti ini dan Diakhiri dengan kata maaf.

ATTENTION! 
entry yang seriously memang panjang gilee
 sebab banyak perkara diletakkan dalam entry kali ini.

next week i'm going back to college. jyeahhh...?  *suara mendatar

kenapa sebulan je cuti? ouh kenapa? ouh mengapa?  :'(

sebelum cuti rasa berat la gile nak tinggalkan college. pada mulanya ramai sangka dapat cuti 2 minggu je, sume sedih monyok monyok tapi aku sukee gile! ta perlu nak bercuti lama lama sangad. nanti liat nak start study balek. padahal ade sebab yang laen time tu. hehe..

apa je yang terjadi sepanjang cuti?

cuti dimulakan dengan pergi kenduri kahwin. :) sowronok sesangad tengok orang kawen. hihiee.. lagi seronok bile kasot highheels aku tercabot tali carik atuk mase singgah RnR ontheway pegi kenduri. seronok tak seronok tu. =.='
kemudian berlaku sedikit konflik. sedih tak tentu arah jadinye. lepas je konflik, ketika dalam hati masih duk tension tension pergi juge teman adek pergi pameran buku antarabangsa dekat PWTC.

walaupun melayan sedih, kerja harian tetap diteruskan. nama pon anak dara duk umah. kemas rumah, lipat kain dan segala macam terus dilakukan seperti biasa.
berminggu minggu berlalu, konflik semakin sedikit terkikis dan keadaan semakin menjadi normal tapi hal laen pula yang jadi. berlaku pula konflik yang lain.

kelas driving tetap diteruskan and disebabkan kekhilafan agent driving school tu yang tak reti reti nak call phone rumah aku bila dah janji nak call, ditangguhkan lagi lesen aku. aku lah pengambil lesen P yang paleng lama untuk dapatkan lesen tu. bangga sangad aku. =.='

sepanjang cuti ni tolong adek buat hadiah hari guru, buat cokelat bikin sendiri, siapkan kerja sekolah adek. baek kan aku. siap tolong adek aku buat kerja sekolah dia lagi tuu.. kadang macam aku yang kena buli dengan dieorang. untung ade aku jadi kakak kan? hahaha.. poyoss ronosss. abaikan please. XD

dah bake cupcake banyak kali tapi tak jadi cupcake, jadi cake je aku tengok. pon boleh kan. bezanya? cupcake lembut, cake padat struktur dia. da masuk bidang contractor nie, siap ade perkataan struktur lagi nie en.

dan dan, dapat outing with some of my friends which i am soo happy and appreciate everything that happened while i was hang out with them. maybe it will be our last outing. kepada yang tak sempat nak jumpa sepanjang cuti ni, harap tak amek hati. ketiadaan handphone menyebabkan kesukaran untuk aku pastikan waktu free korang.


ini peringatan kepada diri!
  • jangan meletakkan harapan kepada orang lain  
  • jangan bergantung kepada kayu yang disangka kukuh 
  • simpan rasa sedih kat diri sendiri je, tiada yang kisah 
  • jangan khayalkan otak dengan janji yang dulu. kan kan..
  • senyum ketika hati sedih memang sakit

honestly cuti semester kali ni tak banyak memberi cheerfulness kepada aku, lebih kepada bitterness. terlalu banyak benda yang terjadi yang melibatkan hati dan setahu aku ia melibatkan ramai pihak. lebih dari sorang ramai la kan? :)

kepada kaum ADAM dan HAWA:
minta maaf dekat orang orang yang aku dah buat salah. aku percaya mereka baca entry aku ni. tak kisahlah siapakan. kadang kadang pasal kita je ada terasa hati tanpa kita sedari. silap yang lalu dan silap di kemudian hari. harap dimaafkan. 

sedia maklum yang aku sensitif gile tapi kali ini bukan pasal touching touching, ini melibatkan hati.

thanks for read.
daannn kepada yang masih ada cuti, enjoy your holiday okey! :)


May 26, 2011

Cinta Muka Buku

pagi pagi ni saje je mengintai intai. selak sana selak sini. selak youtube okey. pikir laen lak.

then terjumpa adek kecik ni. terer die maen gitar! cover macam macam lagu termasuk lagu Aishiteru. lagu favorite tuu.. best best! then searched lagi pasal die kat google dan kemudian di sini terasa serendah rendah dirinye sebab aku sangad tertinggal. =.='

ramai rupanya yang da kenal die siap buat entry pasal die lagik and her first single da kuar radio da pon.

nampak tak betapa tertinggalnya akuu.. x.x

inilah orangnye!
Najwa Latif
comel kan die! umur baru je 16 tahun and stay JB. orang kampung aku laaa.. ape? aku Batu Pahat, Johor die Johor Bharu. dekat la tuuu... :D

dekat fesbuk abes die kena bamboo terok. normal sangad la tu. orang jeles memang macam tu. i hope she will be okey with all the shit. :)

dengar tak lagu yang aku tukar tu? tu la lagu die. suke suke? nak tahu lagi pasal Najwa Latif?

this is her first single, 

Cinta Muka Buku.

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..

Chorus:
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

Pabila kau renung tajam tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yangg ku tak tahu
Ohh ohh ooh ooh ini cinta remaja ku

Pre Chorus:
Pabila kau kata kan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak ku tuju
Itulah cinta yang satu
Cinta di Muka Buku

Ulang chorus
Ulang Pre chorus

Enjoy yourself with her song!
ouh yeah, i think this song was really perfect for Eien and Areyf


May 25, 2011

RADisRAD t-shirts!

i watched Allysa Bernal a few weeks ago and i do really love her shirt!


it was a shirt by RADisRAD.


comel kan? comel kan?
:)

they turned many of youtube singer into a some character and the character was really really cute. there some of them that i knew like Alyssa Bernal of course, JRA , Joseph Vincent and many more. ENTER their name to watch they talking about their shirt. :) this three people was really awesome. they have an amazing voice and have a good song which they wrote by themself.

nak sangadd! tapi lama lah nak dapat sebab for now they only delivery kat US and Canada. or i wont get a chance to bought it sampai bila bila. =.='

May 24, 2011

Merubah, berubah dan perubahan.

percaya tak seseorang itu boleh merubah diri orang lain tanpa orang itu sedari


sebelum ni aku tak percaya sangad sebab pada aku kita hanya merubah diri kita bila kita nak, dengan kemahuan kita. tak kisah lah sama ada positif atau negatif. memang dalam movie, drama, banyak kisah orang berubah tiba-tiba bila dia melalui sesuatu pengalaman. itu dunia ciptaan, tapi ini dunia realiti yang kita lalui setiap hari.

okey, tiba part emo skang. amek mood masing masing..

tapi sekarang semua tu terjadi di depan mata aku sendiri dan aku perhati semuanya. mungkin ada yang aku terlepas pandang tapi cukup untuk aku beritahu perubahan tanpa disedari itu memang berlaku. mungkin terterbit sedikit kekecewaan tapi aku rasa tak perlu aku nak risau semua tu. 

tu je part emo yea. ta payah lebih lebih. 
haha.. XD

tadi aku baca entry aku yang lama. entah, tiba tiba terasa nak baca. banyak yang aku jadikan as a draft. satu daripadanya entry yang menyenaraikan behavior teruk aku dulu. dan kelihatannya aku dari dulu memang tak banyak berubah. sikit je lah yang berubah. eh, pasal perubahan gak yek? ini senarainya. mana satu yang berubah sikit tu pikir pikir sendiri la yea..
  • aku sensitif? yup! memang pon! maybe extreme punye sensitif aku rase.
  • lepas tu aku sekarang malas nak layan benda remeh temeh. org kate, bnde yg kite anggap remeh temeh tu la yg sbnrnye penting dalam idop. okela, wuteva.
  • aku tak suke mase untok aku dirumah dikacau orang. memang tak suke!
  • emotional. yeah bebeh! kekadang aku te-emo gile.
  • ta pandai memujok. aku ta pandai la weh. so jgn lah beharap sangat dekat aku.
  • membosankan.itu la aku wey...
  • membebel. kalau aku sedar ape yang aku bebel tu membosankan org, aku stop la walau un sebenarnye aku ta abes bebel lagi.dun worry.haha!
Anger entry, 22 Jun 2009.

list langsung tidak di edit atau di ubah. bolat bolat aku COPY dan PASTE yeaa.

merubah kepada yang baik itu dituntut, 
berubah bukan untuk diri hindarkan, 
lakukan perubahan demi kebaikan diri.

May 23, 2011

Semuanya tentang wanita.

bahasa wanita menarik untuk dikaji sebenarnya. tetapi apabila dikaji jangan pulak menafsir sesuka hati sebab wanita memang sukar untuk ditafsir.


diam wanita bila mengetahui tentang sesuatu perkara bermakna adalah sesuatu tu.
apabila wanita memberi sepatah perkataan, membawa besar maknanya. tetapi ramai lelaki tak mengendahkannya sebab menyangka ia cuma perkataan. mereka langsung tak menyedarinya.

nak tahu perkataan perkataan tersebot?

bole lah ready dengan kertas dan pen sekarang. bagi yang mempunyai ingatan yang kuat dan jelas boleh start bluetooth yea. okey, here is the list of 5 deadly terms used by a woman.

1) FINE - this is the word women use to end an argument when they know they are RIGHT & YOU need to SHUT UP


2) NOTHING - means SOMETHING & u need to be WORRIED


3) GO AHEAD - this is a dare, not permission, DO NOT DO IT


4) WHATEVER - is a woman's way of saying SCREW YOU


5) THAT'S OK - she is thinking long & hard on HOW & WHEN you will pay for your mistake.

sudaa faham sekarang? ta paham mari ramai ramai bukak translate google. kalau bukak kamus kena carik satu satu. memang complicated. tetapi kuncinya satuuu jeee sebenarnya. a'ah. satu je. tak banyak pon. fahami hati mereka. senang kan? kan? kan?

kata lelaki:   senang???  memang ta laa... 

tapi tak rugi mencuba untuk yang tersayang bukan? :)
dah dah. tak pandai nak bebel banyak banyak nie. ye ke? haha.. bawah ni ada lagi entry entry mengenai wanita. nak tahu lebih lanjut bole tekan dekat link tu.


selamat berjaya memenangi hati mereka! :D

kisah cinta mereka, soalan sukar dijawab.

ini cerita memang pasal kau. i mean kawan aku yang sorang nie. nama tak di mention-kan sebab sekadar nak berkongsi cerita je.

this is one of the complicated love story yang pernah aku tahu. dalam movie pon tak ada lagi rasenye love story nie. agak agak ade yang na jadi director one day bole lah amek kisah kawan saya niee..


there was a guy. he is one of my cyber friends and since we already met up then we're like a real friends now. real friends in a real world right? even though kiteorang jumpe sekali je but i almost being his girlfriend. gilo eh. baru jumpe sekali minta couple. perkara biasa rasanye sebab ade je yang tak pernah jumpe sekadar maen maen cinta dalam internet dan aku tak terkecuali salah seorang daripadanya dahulu kala. umo tak matang. tapi cinta macam tu tak termasuk dalam list sejarah cinta aku. wahh.. bongkak sungguh kau yea Aqilah Lala.  hehe.. :D

berbalik kepada si laki tadi. bagi nama Z senang. ada satu hari tu Z chat dekat fesbuk aku and saying that he wanted to propose someone but he dont know what to do because that girl already have a boyfriend. the way he wrote memang membuatkan aku perasan orangnye adalah aku.

perasan gila la weyyy!

perasan gilee en aku neh? da die tulis sepatah sepatah tak sampai abes. rupanya the girl that he mentioned tu bukan aku. fuhh.. lega aku. abes aku kena bahan dengan dia sebab perasan.

the girl,F that he wanted to marry already have a boyfriend and boyfriend die ta mo lepaskan die sebolehnye. aku tanye kenapa boyfriend F tak kahwin terus dengan F dah tahu sayang sangat. at least tunang. dia pon ta tahu kenapa. die minta pendapat aku patut ke kalau dia terus masuk minang F?

well, he ask a wrong question to a wrong person.

sebagai seorang yang agak kejam aku cakap la, masuk je minang! boyfriend F tu cuma boyfriend. da tahu sayang tanda la awal awal, i mean tunang. Z langsung tak memotong line boyfriend F. siapa suruh boyfriend F tak minang. kejam kan aku ney? laen lah boyfriend F masuk minang then Z pon na masuk minang sebab pasti keputusan berpihak kepada Z. itu tak elok. tapi akhirnya semua perkara akan terpulang kat F gak. wanita boleh menolak pinangan lelaki yang dia tak cintai.

setelah Z memberitahu hasrat hati dekat F, F menolak rancangan Z tu sebab kesian kat boyfriend dia. hampa perasaan Z.

semalam Z membawa khabar gembira lagi dekat aku. dia dah jumpa si jantung hati dia yang baru, S. dia nak meminang S tapii.. F tak bagi Z kahwin lain.

sedangkan F tak boleh nak lepaskan boyfriend dia yang tak nak lepaskan dia then F tak nak lepaskan Z gak yang nak dengan S. tamak haloba sungguh F ini. sekali lagi Z tanye aku patut ke dia meminang S? memang susah gile aku nak jawab soalan tu.. bekerut kerut dahi sampai bepeluh peluh aku memikirkannya.

aku jawab.

minang je!

May 22, 2011

May 21, 2011

Jodoh

sebelum ni memang aku banyak follow blog tapi kebanyakannya blog yang da 'mati'. so aku pun delete most of the blog yang da 'mati' tu. then sejak mula cuti sem ni tiba tiba aku jadi rajin na blogwalking kat blog orang. so aku pun jadi lah rajin balik nak follow blog blog orang neh. 


kali ni yang aku follow memang rajin update blog and most of the things that they posted on their blog banyak perkara yang bagus baguss gitu bak kata jiran seberang kita. banyak info and also about their journal life. bukan post entry putus cinta je sampai 4-5 entry. hak depa nak kataa apa kan. cek na habaq jaa.. tapi kadang kadang best bace entry orang putus cinta. sebab nanti mesti rasa macam, eh await samo jo macam kisah ceq mudo mudo dulu. da tue la katakan. tahun nie je la na merasa belasan taon. taon depan da 2 dekad da. sodar la diri cik Aqilah Lala ui!


lepas tu tengah duk best best blogwalking terjumpa satu ni. i dont know what to call it. tapi memang aku sukee. haha..  :D


Ya Tuhan , 
kalau dia memang jodohku,
jodohkanlah... 



Tapi kalau bukan jodohku,
Jodohkanlah jugak... 



Jika dia tidak berjodoh denganku, 
maka jadikanlah kami jodoh... 


Kalau dia bukan jodohku, 
jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, 
selain aku... 


Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku, 
jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, 
biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku... 


Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh, 
jodohkanlah kami kembali... 


Kalau dia jodoh orang lain, putuskanlah! 
Jodohkanlah denganku.... 


Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain, 
biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu 
dan kemudian
jodohkan kembali dia dengan ku ...

hehehe..
okey, aku tahu, aku tahu.


memang nampak bebenar sangat aku ta de idea na tulis ape. copy and paste orang punye je. haha.. nie first time aku buat la tauuu. ye ke? haha.. na sukakan hati macam ni la. blogwalking blog orang sebanyak yang bole. 


yang best aku baca dari A sampai Z
yang ta best bace sampai A sampai J je lah. 


je? kejam? 


okey la tuu. korang pon bace blog aku A sampai C je kan. kan? kan? agak daa.. ayat tunggang terbalik sape nak bace kan. lepastu entry pon entah macam pa pe je. buat mata berpinar je baca blog aku nie. istilah yang aku gune pon pelik pelik. algiberuk la. sensitap la.


da daa.
penad je aku touching. dieorang kan bace A sampai C. lupe.  =.='

May 19, 2011

tanpa handphone di sisi.

suke title entry nie? suke kan? suke kan? suke sebab saya agak menderita di sini kan. T.T

mule mule memang macam orang gile ouh ta de phone. kusut gile rasa. then pinjam phone member sebab amat memerlukannya untuk contact mama sebab na balek rumah. kalu aku balek dari kolej naek bas then da sampai  tercongok la aku sorang sorang kat terminal bas bukit jalil tu tunggu mama. na contact ta de phone. susa susa..

dulu memang lah tak kisah sangad dengan handphone nie. ade handphone just na contact member tanye kelas kat mane je sebab malas na tengok jadual. kihkihkihh.. ;)

lepas tu tepat umur menjelang 19 da jadi gf orang. kalu da berstatus taken tu paham paham je lahh. almost 24 hours texting. almost laa.. bile handphone ta de teros jadi bengong beberapa tika. ta tau na genggam ape di tangan. tiada lagi vibrate vibrate yang mengejut.

teringat kat sekola dulu member bawak phone simpan dalam poket then bole tanye lak dgn muke blur kambeng,

"weh, aku rase begegar lah weh." 

apakah? x.x

ta ade phone en, ta bole da dengar fly fm mase tengah bosan study algebra. :(   sedih sedih. na contact nenek minta restu na amek paper final pon ta dapat aritu. na tangkap gambar sendiri macam gedix pun ta bole. ta paham? nah tengok






kelihatan sinar di wajah ku. menyinar nyinar gituu. haha! :D ta perlu pening pening menentukan tahap kedegikan gambar di atas yea. * wekk wekk .   ta payah na wekk wekk sangat laa..

dan

dan...

disebabkan ketiadaan phone nie gak lah aku kena tangguh lagii test lesen! grrr!

May 17, 2011

bon appetit

pagi pagi makan pancake.


pancake sedap sikit dengar daripada lempeng en. na kasi ada bunyik bandarnye.. *ade yang bermonolog

"bandar ke masalahnye tempat tinggal kau tu dik???"
"name pon bandar puncak alam. adesss.. kasi kantoi la.."

tengah ari perot start lapar da, bedal dekat restoran ayam penyek kat setia alam. but still ayam penyek wok solo the best! alaa.. yang belakang jackel kat shah alam tuu.. mabeless!


pusing pusing carik barang meow meow dengan daging kambing abah kat giant. da abes pusing, bayar, mama da bankrup tapi lepas tu nampak lak baju baju kat kedai luar giant tuu. memang menarik narik diri nak usha baju tu.. mata rambang. mama lah. aku tak. cewahh.. ye ke? pastu aku gak yang dikatakan menarik narik mama usha baju tuu.. ermm.. bese dahh.. =.='

pastu beli papa roti. sedap sedapp! favorite nenek ku tersayang!


pastu malam nie masak sendiri makanan ala-ala western food.


ta sempat na tangkap gmbr mushroom soup lepas da masak licin terus mangkuk. sempat amek gambar tin jea. pon bolee.. makan mushroom soup dengan garlic bread.


tu baru appetite.. abes tu makan lak lamb meat.


mane ta boyot en perot. ta de maknenye la na diet kalau da macam gini makanannye.. jap lagi ta muat baju sendiri jawab. hahaha.. :D

May 16, 2011

cokelat untuk cekgu

2 days back i was busy melayan adek adek saya buat hadiah hari guru mereka.




adek adek ku yang serabai. ;D
buat sendiri senang, jimat itu yang penting, and ta perlu beli benda bukan bukan. haha.. cokelat nie masok perot teros sendawa. orang kata kenyang perot suke hati. kan elok buat cekgu kite suke hati. haha! orang kata lagi elok buat sendiri sesuatu hadiah tu sebab nampak la kesungguhan and keikhlasan orang tu. tapi aku buat nie disuruh. err.. buat buat lupe je dengan word disuruh tu yea. hihiee..

SELAMAT HARI GURU wahai guru guru sekalian! especially dekat cekgu-s yang mengajar dekat

Sekolah Kebangsaan Seksyen 24
Sekolah Agama Seksyen 19
Sekolah Kebangsaan Puncak Alam 1
Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam

sekola saya sikit je ta macam kembar saya Aqilah Akmal dengan kawan saya Anati Nasuha. banyak gilee sekolah dieorang.  =.='

thanks kat cekgu cekgu yang dah jadi macam mak dan ayah yang ke-dua pada saya. rindu cekgu! ade cekgu tadika aku yang still ingat aku siap sebot nama aku. cekgu the best lah! tak lupe ustaz yang rotan saye sebab.. entah sebab kenapa. ustaz ensem sampai saya lupa kenapa. gatal punye anak murid. ==' tak kurang juga thanks dekat cekgu yang pernah cubit manje sebab aku ta siap keje. mendalam yea maksud cubit manje tu sebenarnye. cekgu sekola rendah bagi soalan math sampai 100-200 soalan 1 hari and lepastu saya dapat nombor 1 dalam kelas sebab cekgu. hee.. teacher yang sakat saya dengan kawan saya tanye soalan cepumas and i was gile punye blushing at that time and lagi satu mase form 5, for the first time and the last time kena denda buat keje kat koridor. malu nyee ta payah cakap. form 5 pon still kena denda duk wat keje kat luar. naseb baek ramai ramai so ta malu mana. lagi enjoy ade lah. haha.. 

anyway ini ikhlas punye terima kasih. again, TERIMA KASIH kepada cikgu cikgu yang mendidik dan mengajar saya. thankss cikgu! sayangg cikgu!

seserbuk dan secawan

arini bukak je fesbuk tengok member member plan na pegi sekola arini and aku rase macam

dicampur dengan sedikit serbuk bengang
 disebatikan dengan a cup of touching



 and hasilnya...

muke telebih bengang dari touching.
mana lah tak nye. da la lama ta kumpul ramai ramai then aku pun ta pegi lagi sekola amek sijil spm. sapo ta geram eh. tapi tapi.. tadi pergi amek adek kat sekola. alamak, first time bawak kete mama. takot gak laa.. then jumpe lah depa duk lepak lepak kat bus stop dengan segak nye, bukan aku kate lah, dieorang yang kate. hahaha.. jahad gilee aku neh. sumpaa seronok tengok dieorang dapat jumpe ramai ramai. :D

btw, pernah ke nampak muke aku bengang macam tu? sorang je lah kot yang pernah. siape? siape? teettt! ada lah orang tu yang jalan jalan pusing pusing kat blogg aku nie tapi ta mo comment tu kan. kite rahsiakan je lah identiti orang tu. hehehe...

May 15, 2011

Superhero ciptaan.

superhero ade banyak.

dalam kehidupan realitinya ramai yang pilih parents, ibu atau bapa atau kedua duanya sebagai superhero kerana ketabahan yang menjulang mereka melayan korang mase kecik kecik. mase kecik kecik zaman tak cukup inci korang menangis berguling guling kat shopping complex sebab nak ps3 en? eh, dulu tak de ps3. korang nak bunga api kan? bunga api kat shopping complex? okey okey. ta de idea. begitu tabah superhero korang menebal muke nak tarik korang balek rumah lepas guling guling tu. macik cleaner tersenyum meleret melihat lantai yang bersih licin 'di mop' korang.

ada gak yang menjadikan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai superhero kerana beliau bijak dalam menjadi perdana menteri sehingga negara kita membangun dan maju. Malaysia Boleh! wahh.. semangat waja gitu.

tapi ingin tuan hamba bercerita mengenai superhero rekaan seperti..

Superman.
siapa tak kenal superman kan? okey fine. mentang mentang dah ade Edward Cullen. hahaha.. Superman jadi kegilaan sebab die kuat and tegap gile. die boleh terbang! mitos sunggoh. =.='  mengangkat lori dengan mudah macam angkat basikal.

Spiderman
mengeluarkan abah abah melalui tangannye. smart! tapi agak pelik dari segi sains dan perubatan. alien. o.O  abes bertempur dengan orang jahad, esoknya bandaraya gak kena bersihkan abah abah die tu. meningkatkan peluang pekerjaan katanye. huhue..

Ultraman
menyelamatkan jepun dari raksasa jahadd. tapi ultraman ta sodar die menghabiskan duet jepun untuk membina balek banggunan yang runtuh yang die buat bila campak raksasa tu ke arah banggunan-s tersebut. bayangkan ade orang kat tempat tu. sedap sedap kena penyek dengan raksasa tu. mati katak kat situ gak.

Cicakman
Hero ciptaan Malaya. jadi cicak lepas tertelan cicak yang ada virus Professor Klon. kuruih keding sangattt. ta boleh nak buat 'anak ikan'. eh,lupe die cicak. hehehe..

Edward Cullen
ada yang suka dia sebab dia sangad hot. wahh! tergoda makk. okey. terlebih feeling di situ. menghisap darah. dieorang panggil vampire, kite panggil pontianak. muke yang sangat misteri, sentiasa protect Bella Swan, di situ terserlah ciri ciri sweet die tuh. sapa tak cairkan. :)

Batman, Fantastic 4, i-Robot, Heroes, X-Men..
banyak sangat hero ciptaan kita kalu nak list semua. angan angan yang hanya menjadi kenyataan hanya dalam cerita.

tapi kalau aku, hero ciptaan yang aku pilih ni tak ramai yang kenal. hero ciptaan di atas tanah yang kita sedang berdiri..

Saifudin
mencontohi sifat sifat Rasulullah. yang sentiasa berlindung dari-Nya dari segala kejahatan, merendahkan diri dan meletakkan diri-Nya sebagai makhluk ciptaan-Nya, bersabar dengan menjadikan zikir pembenteng dari rasa amarah dan sentiasa merindui kematian. mati syahid, mati demi memperjuangkan agama yang satu dan TUHAN yang satu. cinta Saifudin adalah cinta sufi. cinta yang menjurus kepada mencintai Allah. dipanggil juga sebagai Laksamana Sunan.

hebatkan keperibadian superhero ciptaan nie? tapi tu semua ciptaan semata mata.. dari mana Laksamana Sunan nie?


begitu tinggi keperibadiannya sampai ramai yang jatuh hati kepada Laksamana Sunan. yang jatuh hati padanya bukan setakat watak watak 'bunga' di dalam novel novel tersebut yang berebut ingin jadikan Saifudin kekasih hati, tetapi juga pada realitinya ramai yang jatuh hati pada dia. termasuklah aku. hehe..

May 10, 2011

Novel lah novel.

Dah lama gilee tak update. duk terperap kat rumah langsung tak memberikan aku idea nak tulis ape ape. lagi lagi dengan serabutnya fikiran and my anger yang kini datang kembali setelah lama 'dia' menghilangkan diri. perlu ke 'dia' datang? tidak perlu sepatutnya, tetapi sebab keserabutan dan keselekehan fikiran membuat aku jadi tidak keruan. cewahh.. ayat berbunga bunga lah kot. euw euw..  =.='  hahaha! nevermind. just forget about that.

sekarang tengah cuba berusaha nak memulakan kembali tabiat lama yang agak aku rindui.

BACA NOVEL.

sukee gile aku dekat novel! siap boleh tukar tukar novel dengan macik sedara aku. dulu lah. sekarang habit tuh dah turun dekat adek aku. bukan setakat baca novel je, buku citer pendek, buku citer panjang, komik, segala jadah sume lah aku suke baca. itu pun sekali turun kat adek aku. jeles aku dia terror lukis character komik tu. tapi buku teks sejarah alamak aii..payah bebenar nak baca. bila SPM, baru start, ouhh..sultan ni anak kepada sultan ni and adik beradik dengan sultan ni. hahaha.. okey, suda suda. 

sekarang novel yang aku tengah baca novel


Cinta Sufi karya Ramlee Awang Murshid, novel milik adik aku. lama punya novel lah. last year. sebab tu aku dah tak beli novel. adik aku beli gilee banyak novel. suka sakan macik sedara aku pinjam novel dia. hehe.. Novel Cinta Sufi ni kesinambungan daripada novel


Bagaikan Puteri and aku sukee gile novel nih! paling suka lah antara novel novel yang pernah aku baca. pasal novel milik aku ni gak lah adik aku start beli semua novel novel sambungan novel Bagaikan Puteri macam

  • Cinta Sufi
  • Cinta Sang Ratu
  • Hijab Sang Pencinta
  • Sutera Bidadari.
aku pergi teman adik aku kat PWTC ni salah satunya sebab nak beli novel latest tu la. Sutera Bidadari. dijual masa hari pelancaran tu je. kalau tak beli haritu lama gile lah kot kena tunggu dia jual kat pasaran. dah lama gile aku tinggalkan habit baca novel, sebab tu jadi liat nak start balik. sampai dah ada 4 keluaran lah aku still tak start start nak baca novel.

novel Bagaikan Puteri sangat sangat lain daripada novel yang ada sekarang and bila baca novel nie sejuk je hati...  bahasa yang digunakan fuh! tecari cari kamus dewan lah kalau baca kejap lagi. haha.. gurau jee.

" Apabila hujan turun , melimpahlah air dari 
perbukitan ,  aliran menujah ke batu , 
melekuk tanda waktu beralih,  seiring nyawa 
menghanyut usia, 
sejalan nafas melangkah ke hujung "
- Bagaikan Puteri.

May 5, 2011

Antara kita.

kenakalan dihati menemukan kita,
kelakar terasa pabila mengingatinya,
persahabatan terjalin dengan mesra,
namun timbul rasa cinta.


tanpa diundang ia mendatang,
diusir namun ia tidak menghilang.


aku dihanyut tapi ku teguhkan diri,
tidak mahu kecewa mencalar hati,
kematangan datang membawa kau pergi,
cinta hilang tidak ditemui.


namun suatu hari kau ku jumpa lagi,
gila bayang merasuk diri.


siangku diganggu,
tidur malamku di curi,
ku cuba menafikan perasaan,
menidakkan hati!


kau dan aku perkara misteri,
perkara mustahil untuk terjadi,
namun apakan daya ku ini,
apa boleh ku lakukan lagi?


ia datang tidak dipaksa,
maka ia pergi perlulah rela.

Disember 2008. Edit, 5 May 2011.
Aqilah Lala Copyright 2011.

p/s; again, ta payah sape sape na perasan.
kalau ta bagitau nanti ada yang perasan lak.
kihkihkih.. nak gelak teguling macam tenggiling je rasa.

May 4, 2011

Berkata berbicara.

senangnya mulut bermadah berbicara,
berjanji manis, mengherdik malah menghina,
tabiat manusia dari purba,
berkata sebelum memikirkannya.


kerana mulut ada yang maut,
lantang berkata tanpa berfikir,
wahai manusia janganlah kau bertaut,
pada prinsip berkata baru berfikir.


ada yang berkata mengikut hati,
ada yang ikhlas bukan hipokrit,
nafsu perasaan jangan dituruti,
dikhuatiri ada yang terasa perit.


angkara syaitan ada yang sengsara,
memikirkan kejahatan membawa bahagia,
berpura pura ketika berbicara,
walhal dihati adalah sebaliknya.

18 Disember 2008
Aqilah Lala copyright 2011 .


p/s; lupa nak sertakan pesanan. 
jangan perasan, jangan perasan. 
come on-lah. get a life.

May 3, 2011

Kuala Lumpur International Book Fair 2011, PWTC.

i arrived at home on friday, saturday pergi sedara punya wedding then esoknya pulak my younger sister ask me if i can accompany her pergi pesta buku dekat PWTC haritu. i said yes. so kire tujuan aku ke sana cuma meneman adek ku sahaja.

bangun pagi tu lepas abes bengang dan bingung, tinggal lagi sisa sisa geramm tetap destinasi ke PWTC diteruskan. naek ktm kuang then turun dekat putra. aku ta penah pergi sana, mengharapkan adek aku yang sorang tu je lah tahu tempatnya kat mana. tapi haramm. ta leh harap. aku gak jadi penunjuk jalan. betul lak tu en. cewahh. bangga tak bertempat.

sampai je sana, memang gile ramai la wa cakapp. maybe sebab hari last kot en. this pesta supposed to be good for budak budak kecik pergi en. sebab orang kata perlu dipupuk minat membaca dari kecil. tapi kalau tempatnya dah sesak macam nehh..


pictures credit to; akuLaHyaSH.com

sesuai lagi ke nak bawak budak kecik? aku bawak yang tingkatan 2 tu pun dia asyik hilang. rambang mata tengok buku sampai aku pun dia tak kisah nak ke mana.

banyak gile buku kat situ. murah lak tuhh. da nama pun pesta buku. apa lagi yang banyak en. she bought like almost 10 books. novels, comics and also short stories. then i found this book written by  A. Samad Said. i want to buy it but when thinking about my 'sengket' condition, so i just forget about it.

sekali pergi PWTC nie, i thought i will get the chance to meet ikram since he stay at her relatives house for a while kat kl before balek rumah. tapi tak kesampaian jugaa..

balek rumah pergi pulak rumah jiran. ade wedding gakk. ramai pulak orang kawen baru baru nie. my ex-officemate, dua orang dah kawen. sorang invited tapi ta dapat pegi. sorang tuu tau tau je da ade gmbr nikah kat fb. melampau ta invite aku.

p/s; i hate this semester break. i thought i will be okey but it become worst.

May 2, 2011

aku ta halang la weh. 2

apasal mengada ngada sangad nak taruk kat post sedangkan boleh je comment kat bawah tu hah?  gile ke ape siap ade second series?
sebab panjang sangad pluss, saje nak gedik.

glad that u understand. sape sape pun boleh ta selese apatah lagi kena dengan orang yang cemburu buta bagai nak gila macam tuan empunya blog nie hah. mengaku sangadd. ta de la pulak terniat na gado ke ape and the word desperate tu, every single people will mentioned the same word if they read ur post pun. but u already delete it pulak kan. what im trying to said here is copying n putting people pictures without their permission and telling to 'the world' that they r ur ex or anything that relate with it. as for me, its not nice. seriously. na cite it's up to u lah. ta yah taruk gambar segala kot. not everyone will read ur post and try to understand u. like i done to my previous post. i didn't mentioned ur name pun and jaoh sekali put ur pictures. since ia boleh memburukkan nama orang secara terang. it can be anyone, even though memang obviously gile it was u. and without mentioned ur name pun u already got the pictures who im trying to point kan.

anyone who read my post and maybe ur post will said, pasal laki pon nak gadoh? gadoh yeh nie? i thought gadoh is like tarik tarik rambut,



betengkar, comment blog orang then maki maki. haha.. kalau macam tu this is not my first time lah 'gado pasal laki'. patot lah kan dengan aku nie.

i know i always like writing about my relationship like gempak+poyo+perasan gilee macam confirm next week nak kahwin je. but actually i still believe in faith.

memang belum jadi laki bini pon but ur previous post make people misunderstanding and wondering about ur self regard.

last but not least, Alhamdulillah sangad sangad lahh kalau dpt ke jinjang pelamin.

May 1, 2011

read this. aku ta halang lah weh.

i was just chit chatting with my boyfriend. after that i dont know what else to do because i dont feels like to sleep yet even i have to wake up early tomorrow morning. then i try to check all the blog that i know. one by one. i already be a follower to them but their updates didnt appeared in my dashboard. and some of them i just remembering their blog link so i can blogwalking whenever i want. suddenly my heart said that i should open this particular person blog. maybe i was just talking about some of this 'topic' with my boyfriend, so it makes me feel want to check this person blog.

guess what...

this person put my boyfriends pictures on her post. she already done this before. i didnt say anything about it because i thought maybe she needs her time to forget my boyfriend. but this time, shes already know about our relationship but still she want to do it again and again.

yeah, i know it's not only my boyfriend pictures but also her other friends pictures but pleaseeee. stop doing it because its not good okey. siap taruk gambar segala. live ur life. stop thinking about others boyfriend.

how your feeling when i do the same thing to you then i put ur boyfriend pictures on my blog? i taruk besar besar punyeee. i will looks like very very very desperate right? just believe in faith. ada jodoh ada lah. ta perlu tunjuk sangad about ur feeling to people that already taken. unless he's free for you to take as ur boyfriend, then go on-lah. i dont care pun. na kawan with him, kawan lah. ta halang pun hah. baek kan aku neh. at least i didnt attack you like a-crazy-girl-that-have-uncontrollably-jealousy-feeling-to-all-her-bf-girl-friends. at least. even though i almost into that stage.