October 16, 2013

Macam Mana Nak Sewa Rumah?

This would be like the first after ages tulis post dengan something yang bermanfaat untuk orang yang baca. berblog tentang hidup peribadi yang tak berapa nak peribadi sebab update twitter hari hari pun dah jarang. ni nak update blog yang bermanfaat pada orang ramai. mimpi sangatt nak buat macam tu. tapi tadi dah tersebut dekat previous post dan pernah terniat pun. teruskan je lah apa yang nak dibuat.


Menjadi pelajar di Shah Alam toksah letak walau 10% harapan nak dapat kolej semester depannya. WAJIB mencari rumah seawal mungkin sebelum balik kampung halaman. kalau tak cari memang menangis nak cari. lagi lagi yag suka buat kerja last minit. confirm stress.





Maka dengan itu, bagaimana caranya kah untuk memulakan pencarian perumahan sewaan?

  1. Bertanya dengan kawan kawan atau senior.
  2. Melalui internet. mudah.com atau facebook page rumah sewa shah alam. Sebagai contoh: Rumah Sewa untuk Student ada banyak lagi page sila jangan malas. lagi meluas sampai tak terbaca semua kalau cari dekat google.com dan search. 

Itu bila nak mula mencari. Bila dah nampak calon calon rumah sewa ni apakah lagi yang perlu dilakukan?

   1. Senaraikan rumah sewa dan tulis sekali sewa dan kemudahan seperti 
      - fully furnished/half furished
      - 10 minit dari fakulti
      - parking motor/kereta yang banyak
       tapi jangan kemudahan ingat tapi kelemahan dilupakan. ni bukan nak cari kawan kena terima semua       
       dengan seadanya. hehehh tulis sekali kelemahan;
      - tiada dapur
      - tiada dobi yang berdekatan
   2. Dapatkan nombor contact tuan empunya rumah dan tulis sekali dekat list rumah sewa.
   3. Bagi yang guna prepaid sila beli topup sekaranggg juga. contact tuan rumah untuk bertanya ada 
       kekosongan atau tidak. Bagaimana dengan deposit berapa ringgit? 
   4. Bila dah dapat short list untuk lebih kesahihan dan lebih yakin rumah yang perlu di sewa buat satu
       lawatan kerumah rumah tu. Nak pergi jangan pakai redah. Buat janji dengan owner rumah.
   5. Bila dah buat lawatan mesti banyak rumah dapat tanda 'X'. Ada baiknya tengok rumah masa 
       penyewa masih ada lagi di rumah so boleh tanya sendiri apa lebih apa kurang dengan rumah yang 
       mereka duduk. 
       Lebih penting tanya tentang owner rumah jenis ambil kisah atau cuma tahu duit sewa bayar cukup bulan.





   6. Dah pasti dan yakin dan suka dengan rumah tu terus bertanya tentang agreement rumah supaya tak tertipu dengan bayaran deposit dan sewa.


Dekat shah alam nak dapat rumah murah memang payah sikit kadang. Kalau boleh elakkan rumah kedai sebab agak bahaya. macam macam kes tentang rumah kena pecah sampai ada penyewa yang kena ikat. Tapi kalau dah terdesak dan tiada pilihan kena sentiasa berjaga jaga bila tinggal dekat rumah kedai. 

Itu je kot step and a few tips yang boleh diberi. mungkin boleh fikir sendiri semua ni tapi untuk elak cuai dan perkataan 'kalaulah...' di masa hadapan baik prepare dari awal. 



Berkelah Sakan di Tasik Kura Kura. #throwback

Sempena cuti bertemankan orang dekat rumah ni berdengkur siap bersambut sambut aku nak tulis sesuatu dekat skrin ni. Lama benauu nye tak aktif. Dapat pulak smart phone dah memang aku tak ingat dekat laptop ni. Ingat cuma bila nak tengok movie baru dengan buat assignment. Masa tu baru beria ria nak menghadap laptop.

Tajuk post pun throwback. memang betul betul nak throw back segala macam yang dah jadi selama berminggu minggu mula belajar dan duduk dekat rumah sewa. probably I will create some post for student yang mencari rumah sewa. It's a tips. sebab aku dah ada pengalaman walau baru sekali ni haruslah juga dikongsi. jangan kedekut.


28 september 2013
Tarikh paling seronok sekali dan tak menyabar sebab nak berkelah dengan kura kura dan itik di tasik. hahaha menyabar je lah dengan diri sendiri yang boleh seronok dengan benda macam tu je. masa tu tak merempit lagi maka beramai ramai kami naik public transport. tak payah risau jalan, tak payah risau minyak. bayar bape sen je dah sampai. tapi bila sampai tasik sempat beli air. makanan masak, bawak. tapi air nak beli jugak. berat. malas nak bawak. :P


Kepedasannya sama pedas macam kepekatan warna merahnya. T.T





Cadang nak makan bersebelahan dengan itik tak jadi sebab tak bawak tikar.
Kenapa tak bawak?
malas. -..-







Sebagai penutup bersarapan di tasik antara karaoke dengan bowling.
bowling jadi pemenang!





Bagini hahhh nya salah satu cara nak menyeronokkan hati dari teringat rumah. padahal mama suruh balik rumah waktu ni sebab ada kenduri. tapi janji dengan kawan 2 minggu sebelum tu. tak kan nak batal macam tu je. janji harus ditepati. *konon*


Ceritanya panggil tasik tu kura kura sebab masa pergi dulu excited tengok kura kura melambak lepas tu bagi makan bebanyak dengan harapan kura kura gemuk menggantikan kami. boleh tak macam tu?


Lepas ni nak sangat lagi buat macam ni. nak kekalkan semua muka yang dalam gambar dan tambah semua kawan kawan sri iskandar. lagi ramai lagi meriah. lagi seronok lagi banyak kerenah. lagi banyak kenangan lagi banyak senyuman. Ewahhhh  :D