June 28, 2011

Semakin Kurang Adab.

ada baca tak dekat surat khabar tentang betapa tak ada adab orang sekarang? maybe korang skip that part of news.

memang ada nampak dengan mata kepala aku sendiri betapa kurang ajar orang sekarang ney. saket mata, saket telinga gua. actually part kurang adab ni aku nak sentuh part kurang adab di dalam kategori solat jee. yang laen laen kite sentuh laen kali naa..

first sekali yang paling terserlah menyerlah sekarang and selalu aku nampak betapa orang tak reti nak hormat orang lain yang tengah solat. tidak kira di dalam bilik, surau apatah lagi masjid. tolonglah control volume voice korang bila nampak orang tengah solat. ada sesetengah tu bole gelak ter-kekek kekek ketika kawan dia tengah solat.

"aku nampak minah tekedek kedek pegi toilet lepas solat tadi"
orang yang mendengar riuh : "tak tahanlah tu. kihkihkih.."

apa kejadahnye semua ini?

secondly orang yang paleng kurang ajar tahap maksima bagi aku. lalu depan orang yang tengah solat. apakah??? kurang ajar gilee. masih adakah orang sebegitu? budak kecik boleh diajar. tapi kalau yang umurnye tahap yang rambut die dah potong bepuloh kali buat perangai macam tu juge memang pantang betul aku.

thirdly tak baca doa lepas solat. ni bukanlah kurang ajar cuma kurang adab dalam solat. biar tergesa macam mana pun bukan ke elok kalau baca doa lepas solat. doa pendek pon tak pe kot. macam dinyanyikan oleh Anwar Hadi dalam u-tube dia sempena Hari Bapa.







tiga point tu je rasanye. ada yang tak tahu tentang benda benda ni. bagi yang tak tahu tu aku dah bagitahu ni jadi janganlah buat buat tak tahu yea. kawan kita solat jangan diganggu khusyuk nya and hormatlah dieorang.

dah macam ustazah dah kan aku ni?
tak pe. laen kali ustazah buboh lagi entry berbaur nasehat macam ni lagi.
sampai di sini sahaja yea.

haihh...semputtt....


p/s: kenapa selalu ditentang bila kita cuba nak dapatkan balik hak kita?



June 27, 2011

Aku berubah?

Aqilah Lala said; 
Jangan 'butakan' hati bila mata 'menghakimi' sesuatu. 
Jangan 'butakan' mata bila hati mulai 'menutup' dari sesuatu.
baca slow slow, mesti faham. :)


currently i have no credit and no money. yess. ini betol betol. bukan tipu tipu yaa. kelihatan je macam berduit. kelihatan je lah. tapi tikus pun da buat sarang dalam purse. saye dapat duet pt separoh je wakk. awak dapat full bole la cite. awak lak yang berbaju biru tu yang bukan maen khusyuk baca blog yang tak best ni. parents bagi duet en. parents saya ta mo bagi. saya nak mintak pon segann. hehehe.. menyampah nye ber-saya awak nehh... dan sempat pulakk buat program Bersamamu kat sini.

kepada awak. minta maaf awak di atas perubahan saya. banyak betul kesilapan yang saya dah buat kat awak. kalau awak rasa awaklah orangnya yang saya mohon maaf ni and awak sudi menerima kemaafan ini terimalah tanpa banyak soal. nanti saya tertarik balik pulak maaf ni. joking joking. andd kalau tiba tiba, kalaulah kan. saya okey je time tu dengan awak, jangan soal soal gakk or berbicara hal tersebot. tahuuu. err... ber-awak saya lagi. skema bebenor. skema ke? gedik? ke skedik?

skema + gedik = skedik

huahua.. menteraborkan bahasa sendirik nombor satu. betollah aku kena terbitkan kamus sendiri. =.='

notes to my three beloved younger sister Ain, Didi, Aishah:
silalah siapkan kerja sekolah and kerja tusyen anda kalau nak menelaah blogg kakak ni yeee.

okey la. nak buat keje. bole tido cepat malam ni. sekarang selalu tak cukup tido.


June 24, 2011

Tertipu dengan Si Penipu.

my life was in average right now. theres no up and down. maybe its not the time yet. tunggu lah bila aku kena nanti mesti aku meletop letop macam bunga api. abes satu hari dua tiga entry aku post untuk meluahkan segala rasa masam manis masin yang ada kat hati. ingat lidah je ke yang bolee rase.

banyak perkara yang terjadi kat member member aku.
perkara yang paling terbaru berlaku was in PC Fair at my college.

pemangsa : kuli company barang berupa education stuff
mangsa : beribu i guess, termasuk kawan aku.
barang korban : sejumlah wang yang boleh beli 4 ketul pendrive Kingston 16GB or 3 bijik hard disk 2Tera.
kes: kena tipu, barang tak dapat. nak cancel barang, 'kuli' dah hilangkan diri.

muka 'si kuli' ketika memujuk dan memukau customer.
kes ni sebijik macam aku kena time facial saja saja haritu. amoi tu kata 22hengget. aku pun okeylah try. dia dah cuci cuci muka aku and sapu toner segala lepastu, dia taruk mask kat muka aku. tengah dia lekatkan elok mask kat muka aku tu baru dia cakap,

"mask ni lain harga yaa.." 

haram jadah betul amoi tu. ngamuk kat situ gak aku. ceth. selamat tak jadik hulk.
kita ending kan cerita tu kat situ je yeaa.

perkara yang lain terjadi macam friendship, trust dan macam macam lah. walaupun tak sama, dah pernah aku lalui perkara yang hampir serupa. mungkin aku tak sefaham orang yang melaluinya tapi aku faham keadaan dieorang. cuma yang mampu, mendengar untuk meringankan beban.

adess.. kepoyoan mulai menjelmakan diri.
nak muntah pulak aku rasa. :D

June 17, 2011

Kerja ++ = Tidur --

nak mengadu ni. sudilah menyinggahkan mata di setiap huruf yang digabung menjadi perkataan, ayat, peranggan dan lastly menjadi cerita. perlu ke aku panjang sangad introduction-nye en.

tengah sedih sekarang. sedih sangad sesangad tersangad bersangad.. siapa kenal aku especially roomates aku lah. aku tak sukee tidur lambat atau kurang tidur! selalu yang sampai london dulu aku lah. yang laen naek train ke-3, ke-4.

pada aku yang tak suka tidur lambat ni. tidur pukul 12 malam. itu dah kira lambat dah tu. tak perlu terkejut sangat lerr. siang mata kena bukak besau besau tengok keayuan dan ke-handsome-an lecturer. sebab tu tak suka tidur lambat. style aku macam budak sekolah. tidur pukul 10 malam. kalau tak ada kelas memang bantai tidur pukul 2, 3 pagi online takpun tengok movie.

kebelakangan ni memang busy. assignment dah siap satu ditambah lagi satu.

assignment Java harapan jadi debu tiap kali buat. nak belaja c++ balik la woi. lagi senang. syntax pun pendek. dah macam bahasa aku la bahasa c++ tu. java ni macam bahasa tutt hah. aku buat sebijik dekat nota tu. error tak ada tapi tak boleh output gak. hwaa!
(sorry kpd yg tidak belajar bahasa komputer. kompem tak paham apa yang aku merepek.)

assignment Islam in Science and Technology. terbaekk. dapat tajuk nasionalisme. da search tapi tak baca pon apa yang dah di search tu.

Calculus 2 assignment dah siap. terima kasih. :)

dapat assignment pertama multimedia, buat kad raya. punya lah aku pandang remeh. kena buat guna illustrator. alahh.. kad raya je weh. tak mencabar langsung. tapi bila da start buat tu...


hamekk kau. action sangat.

tiap kali lukis, tiap kali tu cursor asyik lari.
geramm!

aku kerat 18 baru kau faham erti penyesalan!


da lah kena original segala benda. tak bole copy paste corak or gambar yang sedia ada yang cuma tinggal search kat google tu je. semua kena lukis sendiri, idea sendiri. macam kad raya budak budak da ha aku punya. memang standard budak kecik yang buat lah. jual pun tak laku. tapi yang penting 100% maa by Aqilah Lala. ceh. poyo. haha!
Bahagian Luar.
Bahagian Dalam.
dapat lagi assignment multimedia siap kena buat storyboard dengan proposal da macam nak intro kat company product baru dah ni. kena buat video. kat kepala awal awal dah dapat idea tapi takut gila tak menjadi. harap harap jadi sebab dah lama teringin nak buat benda tu.

assignment BEL pun malas gilee nak buat. sehari kena ngadap sampai 3 jam. memang tak lalu lah aku. harini hari Jumaat and aku ada kelas BEL dari pukul 3 sampai 6 petang.

eh, nak pukul 3 dah. okey. i have to go. toodles!  :)

June 7, 2011

HOT issues.

jeles bebenar aku tengok orang shopping makanan kat pasar malam sebelah blok college aku ni. ujan ujan pon still tak putus putus yang datang untuk membeli barang barang untuk menternak lemak dalam badan. hehe..

kalau kat rumah pergi pasar malam tak de pulak benda aku nak beli. sampai kat sini macam macam nak beli untuk bela lemak neh.

disebabkan minggu ni tak dapat nak join operasi pergi pasar malam tu, seperti lazim lappy di buka dan skodeng bermacam macam blog. banyak isu panasss. i now u like like hot issue ni. tahu daa.. ada yang tulis pasal

Gambit Saifullah
Gambit ouh Gambit. dia da buat sesuatu yang pada pandangan ramai orang salah. tu satu isu. lepas tu muncul pula satus kat twitter mamat nie telah bikin ramai blogger bengang. kemudian itu ramailah kaki kipas muncul di sebalik riuh riuh itu. macam pa pe je bila baca.
berminat nak baca? sila tekan.  Lawyer Gambit SOUND Kayif
nak minat pon minat la. ta payah lah sokong sangat bila orang dah buat salah.

kemudian pusing pusing lagi pasal isu budak mengaku tiada DARA.
apakah? budak sekolah lagi tu. tak beragak langsung. macam dah besar bebenar. bila buat explanation beterabor hah statement dia. meragukan betol. macam orang menipu tak reti nak tipu. nak lebih tahu? sila tekan Penjelasan dari Adinda Evans
Kesah apa aku bukan virgin!
mungkin ayat dia ganas tapi ketawa terbahak gak lah bile baca. HAHA. ;D

ada gak yang mempunyai fikiran yang tak habis fikir,

 "apalah sangat gadis pecah dara seawal 14 tahun jika dibandingkan dengan pemimpin yang makan duit rasuah berjuta-juta."

wtf? bacani,bacani  Menjawab pemikiran pejuang liberal demokrasi

cukup tak kipas kipas ni untuk menyejukkan kepanasan isu itu?
bukan entry panas panas je yang aku baca yea. ada entry pasal couple siap ada watak Seth Tan dengan Nora Ellina lagi tu.. nah baca ni.
Saya Dah Tak Nak Couple Dengan Awak.

tips tips Surviving Break-Up(s)
How to Handle Your Own Broken Heart

pasal bulan rejab ini tidak lupa juga
Puasa Sunat | Hadis Palsu Kelebihan Bulan Rejab
Rejab Bulan Allah =)

dan dan.. ustaz pesan tadi, jangan ketawa banyak. tapi banyakkan menangis. memang ketawa bagus untuk hormon dalam badan kita. tapi lagi bagus nangis. sebab? baca ni awak, Masuk Syurga Kerana Bulu Mata
dah baca jangan jadi luruihh (lurus) sangad pulak. mengertilah isi tersurat dan tersiratnye.

itu sahaja yang aku baca hari ni dan disitu sahajalah entry yang boleh dikongsi yea.
Assalamualaikum dan selamat beramahh. :D

Di pagi ini yang dingin.


wahh.. indahnye pagi nie. mengadap lappy sambil mengerling di tingkap melihat ramai orang berjalan menuju ke kelas. bagusnye aku ni nak bangun awal pagi macam nie dengan udara yang sejuk ni kan. :)  *senyum sampai ke telinga


emm..



actually aku ada kelas. sampai je kelas baru tahu kelas batal pagi ni. classmate laen sebok mengira kambing biri biri dalam mimpi. aku pulak terrr-paksa bangun awal sebab pikir ade kelas. seronoknye aku nokk. (pinjam ayat eien)  =.='
salah line coverage la niii. orang try call aku asyik ta dapat. untung laa yang duk bedengkur lagi tu.

banyak benda na di type kat blog neh. bila tak ngadap lappy, ade je ilham yang terbang terbang dalam pikiran. tapi bile da ngadap lappy. blurr teros. aku tengok lappy, lappy tengok aku. end up dengan tekan videos and tengok movies yang aku belom tengok lagi.

akan datang i have to format my lappy again sebab windows yang sedia ada tak boleh nak support windows yang baru di-install oleh abang kat sidec yang tak reti reti nak check lappy aku nie pakai windows ape. sabo je lah.
since blogspot doin some maintenance,
its hard for me to upload from my lappy.
rindu gilee kat Didi dengan Aishah. cuti haritu hari hari diaorang pelok cium aku. biar rindu pun aku tak rasa aku akan balek rumah dalam waktu yang terdekat ni.

June 5, 2011

Baby baru.

merujuk kepada rupa yang si hitam, ni bukan anak anjing yea. merujuk kepada kukunya, bukan anak dinosaur versi mini yea. minta perhatian semua, ni anak rabbit.

comel kan? comel kan? 

yang hitam tu baby rabbit emas sayaa. hehe..

nak dapatkan dua baby rabbit yang comel macam ni punye lah susah gilee. first time dapat i was not at home, kat college. tahu tahu je dah mati tak ingat sebab apa. kali kedua pagi tu mama baru jenguk and mata rabbit tu dah bukak dah. petang tu bila semua orang dah balik dari kerja and sekolah, tengok dah mati. sebab kena pijak dengan mak dia. kejam tak kejam tu? adek adek semua nangis bila tengok baby rabbit tu mati. rupanya anak dengan mak tak boleh duk satu kandang.

ni parents depa. yang ceklat diberi nama koko sebab bulunya yang coklat tu. yang itam putih ni kosu. sebab kopi campur susu. jadi kosu. hehe.. famili aku suka lepaskan rabbit biar jalan jalan merayau sebab pandai balik rumah. tapi kadang kadang terpaksa gak lah keluar malam malam cari and main kejar kejar dengan rabbit dua ekor neh. tak payah dah nak jogging. habes kuar peluh satu badan.

disebabkan mereka ni dilepaskan so mereka ni pun buat sarang sendiri dekat dalam rimbunan pokok serai kat tepi jalan. hari hari check tengok ada baby rabbit ke tak. one day tu tahu tahu je ade 4 ekor baby rabbit yang dah berusia seminggu merujuk kepada bulu mereka yang dah tumbuh tu. tapi yang sadisnya 2 ekor je dapat diselamatkan dari mati digigit beratus ekor semut api. tapi yang mati tu rasanya sebab yang anjing buat.

kesiankan? ni baru anak rabbit. kalau yang anak orang yang bersepah sepah kena buang kat longkang, tempat sampah, tepi jalan. belum kira yang kena culik lagi kena buat macam macam. lagi kesian. makin bertambah orang yang tak ade stomach liver neh. =.='

Semester yang Baru.

seminggu lebih tak update. bagai nak gila dah rasanye. padan muka. sape suruh tak settlekan bil broadband en. hahaha..
dah seminggu merasa sebagai student semester 3. sedikit hooray di situ. tapi seminggu tu jugak lah muka macam tak de perasaan je. tak reti reti nak senyum bila dengan kawan kawan sebab dalam diam sebok memikirkan macam macam benda. most of it melibatkan

ka-ching, ka-ching.


DUIT.

cepatlah masukkan ptptn dalam bank!
i need it to buy books and stuff.

sem ni dapat satu bilik dengan roomate lama. suke suke! ^^, tapi yang tak berapa nak sukenye bilik jauh. tenaga pada kaki perlu dikumpulkan acap kali nak berangkat dan pulang dari kelas. dapat pulak kipas kat bilik jenis kecik yang pusing pusing tu. memang 5 minit sekali lah baru aku merasa angin. kalau rajin sesangad, ikut je lah kemana kipas tu pusing pusing. but, at least dapat kolej. kan? kan?

lagi satu ceq nak gosipp nehh. ceq dapat row tingkat paling atas yang penoh dengan budaks part 1. sombongnye mak aih. muka ceq nie ada muka part 1 gak ka? nanti ceq tulis kat ketaih besaq besaq STUDENT SEMESTER 3 lepastu tampai kat dahi naa. ceq senyum pon depa leh wat tak reti lepas tu boleh mendada lagi tuh. ingat ceq ni laki ka hangpa nak mendada segala.

okey okey. cukup lah tu dengan loghat yang tak berapa nak menjadi dan gosip yang ta berapa nak panass.

harap harap semester nie tak tension tension sangat. boleh settlekan assignment yang diberi dan insyallah boleh buat dengan jayanya! cewahhh. semangad bukan maen. jangan kejap lagi harapan tinggal harapan sudah lah.
my second semester friends pose kat webcam.
i miss the one with yellow tudung, amira.
she's going to SPA to become a nurse.
goodluck mira!
thank for everything and i miss u lahh!
GOODBYE second semester!
and WELCOME third semester! :D