June 28, 2011

Semakin Kurang Adab.

ada baca tak dekat surat khabar tentang betapa tak ada adab orang sekarang? maybe korang skip that part of news.

memang ada nampak dengan mata kepala aku sendiri betapa kurang ajar orang sekarang ney. saket mata, saket telinga gua. actually part kurang adab ni aku nak sentuh part kurang adab di dalam kategori solat jee. yang laen laen kite sentuh laen kali naa..

first sekali yang paling terserlah menyerlah sekarang and selalu aku nampak betapa orang tak reti nak hormat orang lain yang tengah solat. tidak kira di dalam bilik, surau apatah lagi masjid. tolonglah control volume voice korang bila nampak orang tengah solat. ada sesetengah tu bole gelak ter-kekek kekek ketika kawan dia tengah solat.

"aku nampak minah tekedek kedek pegi toilet lepas solat tadi"
orang yang mendengar riuh : "tak tahanlah tu. kihkihkih.."

apa kejadahnye semua ini?

secondly orang yang paleng kurang ajar tahap maksima bagi aku. lalu depan orang yang tengah solat. apakah??? kurang ajar gilee. masih adakah orang sebegitu? budak kecik boleh diajar. tapi kalau yang umurnye tahap yang rambut die dah potong bepuloh kali buat perangai macam tu juge memang pantang betul aku.

thirdly tak baca doa lepas solat. ni bukanlah kurang ajar cuma kurang adab dalam solat. biar tergesa macam mana pun bukan ke elok kalau baca doa lepas solat. doa pendek pon tak pe kot. macam dinyanyikan oleh Anwar Hadi dalam u-tube dia sempena Hari Bapa.







tiga point tu je rasanye. ada yang tak tahu tentang benda benda ni. bagi yang tak tahu tu aku dah bagitahu ni jadi janganlah buat buat tak tahu yea. kawan kita solat jangan diganggu khusyuk nya and hormatlah dieorang.

dah macam ustazah dah kan aku ni?
tak pe. laen kali ustazah buboh lagi entry berbaur nasehat macam ni lagi.
sampai di sini sahaja yea.

haihh...semputtt....


p/s: kenapa selalu ditentang bila kita cuba nak dapatkan balik hak kita?



No comments: