July 15, 2012

Our thought. (Kawan)

I was not there when it happened so aku tak boleh menilai dari cerita orang saja dan mengambil perspektif seburuk buruknya sebab kemungkinan apa yang orang lain cerita lain caranya, lain intonasinya, lain pendapatnya. 


Lain orang, mesti lain gayanya. 


Bila sebut sahabat, for sure mereka itu adalah orang yang kita rapat, yang kita tak keberatan untuk menceritakan sesuatu either ketika suka atau duka. 
I took the meaning of kawan dengan cara pemikiran yang berbeza. Actually it’s not cara pemikiran. Tapi aku sendiri yang menjadikan ia sesuatu yang ada pada waktu senang dan hilang waktu susah sebab aku malu untuk bercerita dan share. 
Tapi nak diikutkan memang kawan aku macam tak endah je bila aku text and said it was urgent. HAHA :D tengok! Sendiri punya penilaian macam mana. Mesti nak sendiri betul kan? :P


Kawan tiada kawan yang waktu susah atau kawan waktu senang sebenarnya. Antara mampu orang tu menolong ketika susah atau tak je. Antara kebetulan dia ada waktu senang dengan kita atau tak je. 
Kalau yang menolong kita tu tak ikhlas kadang siap berkira, kawan senang ke tu. Kalau kita susah untuk belajar dan pertolongan ditolak oleh orang yang sendiri tak tahu benda tu, kawan waktu susah ke tu. 








Kadang kita nampak mereka tak endah dengan cerita kita. 
Kadang kita rasa yang kisah dan care tentang kita bukan mereka. 
Kadang kita rasa, dia bukan jenis untuk kita share cerita duka. 
Kadang kita terasa dijauhkan. 
Kadang kita nampak kita adalah mangsanya. 


Tetapi.. 
Mungkin waktu kita menyebut tajuk besar untuk memulakan cerita untuk dikongsi tak kena dengan keadaan. 
Mungkin kita sendiri yang memilih milih dengan siapa untuk kita bercerita. 
Mungkin kita salah menilai siapa kawan kita bila mana manusia boleh dan sentiasa berubah. 
Mungkin kita yang membuatkan orang jauh dengan kita. 
Mungkin kita tak sedar kita melakukan sesuatu yang tak patut sehingga orang lain terasa. 






For now, I was not really terasa with everything that happened all this while cuma memang boleh nampak things has changed. Rasa marah sedih sikit sikit of course lah ada. 
Boleh faham, kesibukan yang ada mungkin puncanya cuma ada masanya tolak lah sedikit kesibukan itu. 
Tinggal berapa bulan je lagi. Seronok seronok macam dulu. Masing masing tinggal jauh. Tak tentu lagi boleh gelak sampai sakit perut sama sama andai kata terserempak di mana mana. 




Cerita kita mungkin tak sama, tapi sakit rasanya semua dah merasa dan semua akan rasa. 


Tak bermaksud nak mengarang post kali ni untuk mengutuk atau lain lain yang tak elok. Cuma bermaksud untuk menceritakan dengan niat yang baik. 




Sebab pada akhirnya sebenarnya semuanya adalah salah faham.

4 comments:

Ariff Mokhtar said...

so , i ni kawan mcm mana ? :D

Aqilah Lala said...

you kawan i lah.
kawann. you know lah, kawan.

hahaha :D
you are my best-friend-that-I've-met-once
-..-

Ariff Mokhtar said...

yelaa , i knoww . kawan . i get it . :(

hahaha :D

don't worry , nanti ada yang kedua, ketiga , dan seterusnya :)
tu pun kalau you nak haha :P

Aqilah Lala said...

eh. i'm serious when i said u r my bestfriend.

siwriyessleyyyy :)