July 21, 2012

Celoteh Bulan Puasa. Insya'Allah may be a Meaningful Ramadhan.

Assalamualaikum dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan al-Mubarak. :)


Doa Ramadhan


Senyum sikit.
Jangan sikit sikit nak ke dapur je konon lupa hari ni dah start puasa. Jangan sikit sikit nak tengok jam then count down bila nak buka puasa. :P

Hari ini is the first day of our puasa.
Solat tarawikh, menahan lidah, mata dan telinga is not enough untuk bulan mulia ni dan memandangkan kita sekarang makan keropok Bika pun nak kasi habaq mai satu donia dalam laman sosial so for a mean while, tahan lah jari dari menaip benda yang tak elok dekat laman sosial. In other word,



Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda:
"Bukan yang bermakna puasa itu sekadar menahan makan, minum tetapi puasa yang sungguh itu menahan diri dari lagha (perkataan tidak berguna) dan kata-kata yang keji" (Riwayat Muslim)



Berhenti download gambar yang tak patut. I mean your aurat as you are a Muslim dan lagi satu nak kasi bising sikit. Jangan nak dating meeting je kojenya. Semalam jumpa couple dating belakang kedai yang gelap. Mulut ni tak tertahan dari mengeluarkan kata berdesing kalau nampak. Tolonglah hormat bulan Ramadhan ni supaya dapat lebih keberkatan dan penuh bermakna. Acecehh.. Kenapa skema nerdy sangat ayat?



Sahih Bukhari :: Book# 32 :: Hadith# 226
Narrated Abu Huraira: I heard Allah’s Apostle saying regarding Ramadan,

“Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven.”






Tengah search dekat Google for some alternative nak kurangkan kering pada bibir untuk puasa ni since aku kalau tak puasa pun bibir kering. Tiba tiba bila dah taip, banyak pula link yang keluar. Tiba tiba macam rajin nak baca so tiba tiba baca je lah. Tiba tiba mana lah tahu tiba tiba ada benda yang kita tak tahu untuk bulan puasa ni kan. HAHA ;P annoying kan?




Anyway, Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam.
Alhamdulillah kita masih dihidupkan sehingga ke hari ini untuk merasai sekali lagi Ramadhan. :)



No comments: