July 20, 2013

Cuti Wesak Jauh Melangkah. :) Pahang, Terengganu, Kelantan. Part 2

Sebelum memori mula membeku, elok sangatlah mula ingat balik cuti cuti pergi Utara last holiday yang dah banyak kali tangguh nak update. Update! update!!

Secara jujurnya Kelantan memang ada pantai yang cantik tapi kalau bab shopping dinasihatkan at least tahu slang Kelantan bila nak bertanya harga or else akan rasa hampa dengan harga barang yang bila ditanya dengan bahasa Melayu tanpa ada slang. Bukan kali pertama terkena. Masa pergi Kelantan rombongan meminang sepupu tu pun kena macam tu.
Luckily kak Wani bakal isteri sepupu yang dipinang tu was there and suddenly the price for the same thing at the same gerai when she asked with Kelantan slang bertukar ke harga yang sangat rendahhhh!
Songih je lah yang mampu.

Kelantan tunggu dulu.
Ada beberapa gambar yang tak letak haritu sebab terlampau banyak so kali ni letak sekali. :)




Gambar pemandangan dekat Pahang.






Keropok lekor dengan air kelapa dekat Terengganu memang nampak menggoda tekak untuk rasa.
Kalau pandai pilih gerai memang sedap kot but so far keropok lekor gerai tepi pantai tu tak berapa nak sedap di tahap sepatutnya. I mean, makan keropok lekor dekat Terengganu so the expectation for the taste of course high kan? Banyak ikan, kurang tepung and the sauce shouldn't taste like cuka semata mata.







Dan bersediaa untuk Kelantan!

Mama did booking earlier dekat pagoda.com kalau tak silap untuk dekat Kelantan ni and she choosed Ridel Hotel. Berhadapan dengan tasik, ada scenery yang cantik. Dekat situ tengah bandar yang dikelilingi tempat tempat menarik utnuk dikunjungi macam Muzium Islam, Muzium Tentera and so on. 

Nama muzium tu semua main taram tapi basically itulah yang ditunjukkan dalam Muzium muzium yang ada kat situ and we only managed to go only to two Muzium sebab langit yang semakin gelap dan Master bersama Madam duduk dalam kereta yang agak jauh dari keberadaan muzium tu. -.-













Tukar kedudukan katil sebab nak dapat pemandangan macam ni.
Hehe :P
Ada sebab pilih hotel tengah bandar. 
Tak perlu menempuh traffic light yang banyak untuk pergi tempat tempat menarik yang cuma dalam jarak 2km je dari bandar. Seriously. 

Pemandangan depan hotel pada waktu senja.
















Tempat shopping kalau nak banyak pilihan semestinya tempat dibawah ni.








Maka dengan itu tamatlah percutian di Utara.
Nak pergi bercuti dekat 3 negeri ni memang plan kena baik punyaa. Terima kasih dekat Madam yang buat plan dengan baik walau kami tersasar banyak kali sampai terkeluar dari jadual asal.

12.15 malam dan mata dah mengantuk. Tak sepatutnya update waktu ni tapi nak tunggu bila lagi kalau bukan sekarang. So, goodnight buddies and have a nice dream.
Assalamualaikum. :)


Untuk entry yang pertama, Part 1









No comments: