February 15, 2014

Rumah Sewa Jasin 2 | Belajar

Alhamdulillah perkara yang buat kusut balik dah selesai !  izinkan beta tersenyum sepuas hati. :D dah sejak bila jadi raja tak tahu siap nak ber-beta beta bagai. -..-


pengalaman kali kedua dannn bakal jadi ketua rumah ni sesungguhnya mencabar jiwa dan raga. kalau boleh lepas ni tak nak jadi ketua rumah. serious cakap. sebab keadaan yang tersepit kat tengah-tengah buat orang pikir aku nak amek kesempatan walhal yang duk kenakan aku agent rumah sewa. *terasa nak kembangkan hidung seluas benua.*


aku; newbie dan tak arif dalam kenal mengenal orang yang betul baik atau tak dalam perbualan tak sampai setengah jam.
parents risau so as precaution, apa urusan sekalipun dengan agent rumah sewa settle directly dengan parents.
aku; tukang menyampai pluss berbincang with the other housemates tentang rumah sewa.


belajar kan. kita tengok dan belajar.




permulaan everything went smoothly sampailah parents mintak surat agreement nak elak harga sewa naik. Tiba-tiba     jeng    jeng     jenggg...     agent cakap owner mintak sewa rumah dinaikkan. Belum apa-apa lagi dah macam ni. sewa naik almost 300 ringgit. terkejut beruk. bila sampaikan dekat housemate lain semua terkejut and confirmly ada yang dah curiga pada diri yang tak bersalah ini. T.T

cari alternatif lain untuk maintain harga sewa satu kepala macam tambah housemate lagi tapi silap diri sendiri tak tangkap gambar rumah tu. ada yang tak setuju selagi tak tengok gambar rumah. sampailah ada yang jadi wakil untuk pergi tengok rumah.

cuba contact agent langsung tak dapat. hilang. and suddenly dia message kata sewa turun harga 50 ringgit. tak mintak tapi tiba-tiba je turun harga. curiga.

orang kata orang yang di aniaya ni doa makbul.

finally parents dapat nombor telefon owner rumah. lepas siasat rupanya owner memang ada naikkan harga tapi tak melampau sampai macam tu. kalau rezeki agent tu memang tak kisah kalau dia nak ambil sikit sebagai komisen tapi akhirnya owner buat keputusan tak nak guna agent tu and we're finally will directly deal with the owner of the house. hip hip hoorayy !




pheww ! macam macam benda jadi. tapi pengalaman tu, dapat belajar nak handle benda macam ni. lega dan biarlah benda yang sama tidak berulang.



No comments: