May 29, 2012

Kampung. Tak boleh ditandingi dengan tempat lain.

Jadi makin jarang update kat blog ni sebab hari hari yang tough pada hari yang lepas membuatkan hati lebih memberontak nak update dekat blog lagi satu. Terbukti terasa lagi selesa update dekat blog yang tak ada sorang pun tahu tu. :)


Anyway, nak cerita pasal Jumaat yang lepas balik kampung kat Johor.


Yeayy! It was really fun. :D
Lebih seronok dari hari hari cuti yang lain. betul neh! tak tipu.

Tujuan balik kampung sebenarnya sebab nenek dengan atuk nak buat kenduri doa selamat dengan bacaan Yassin. satu kebiasaan family balik kampung bergotong royong kalau ada kenduri kendara. Mama dengan Abah siap ambil cuti few days untuk tolong kat kampung.


kalau dah kat dapur bergotong royong tu memang benda normal bila jadi bisingkecoh nya mak aihh tak payah cakap lah. kadang boleh gelak tak henti kat dapur tu. instead of kena mengerah tenaga dan tension kena buat kerja kupas bawang berpuluh puluh bijik sampai nangis nangis, semuanya jadi benda yang seronok.  :)


tengok nenek dengan atuk gaduh gaduh. haha  -,-'
dengar celoteh mak cik sedara. :)
then mesti ada satu incident which yang kelakar gilaa macam haritu sepupu yang sakit mata tak habis habis langgar orang kat depan dia. tapi bila tiba bab makanan yang di sorok dia nampak jee. =.=
jadi makin suka bila anak buah sepupu yang umur setahun tuu ada. >.< dia dah setahun baru aku dapat jumpa. sadis sungguhh.


I bet takkan dapat punya rasa semua ni dekat tempat lain.
dengan dikelilingi orang orang yang kita sayang. :)


aku ni jenis short term memory kot. tapi tiap kali balik kampung tak pernah lupa apa yang jadi.
siapa lagi yang kita nak ingat kalau bukan orang yang kita sayang. siapa lagi yang kita nak sayang lebih kalau bukan  saudara kita sendiri.









kadang kalau ada sakit hati, makan hati, terasa hati, anything yang melibatkan hati lahh. The best thing to do is just forget about it sebab kadang kita yang salah, kita rasa diri kita betul tapi tak dapat nak menerima while actually orang yang kita benci tu buat semua tu sebab sayangkan kita.



Dunia makin tua, mati kita tak tahu bila. 
Allah sedang menguji kita.
Takut terkilan tiba tiba.
Maafkan lah selagi mereka masih ada.

Kadang meminta maaf tak bermaksud kita yang salah. Kita cuma mengalah.
Dan mengalah tak bermaksud kita lemah. Kita cuma... beralah.
Beralah dengan permainan dunia.



No comments: