March 30, 2012

I'm not a good adviser when it comes to...

Ada seseorang itu yang tengah melalui kesedihan yang terlampau lampau. kesedihan yang sama aku lalui almost half years yang lalu. I have no idea what to tell that person how to be cool with it.
bukan cuma dia tapi my others friends also have been through almost the same thing.


tak akan lah aku nak kata,
"Rileks sajaa. lama lama lupa lah tu okay. :) "

lama lama lupa? aku pun tak lupa lagi how can I say something like that?


or bagitahu,

"Kalau dia baik dia tak kan tinggalkan kau. Dah lah. Tak usah susah hati sebab orang jahat cenggitu. "

jahat? memang boleh kata macam tu tapi lepas tu sama gak perahsaan tu kan. buruk macam mana pun, cinta itu kan buta. sendawa kuat kuat pun nampak macho. kentut bau busuk pun jadi wangi. fikiran kurang waras pun nampak normal. ahakss..



mungkin boleh kata,
"Dia tu tak layak walau untuk setitis air mata kau tau."

setitis air mata? aku pun dah perhabiskan berbaldi baldi air mata. macam mana nak kata kat dia jangan nangis.


"Why don't you kill yourself?"

bagusnya nasihatkann. memang berhasil. you will completely forget about them sebab ur brain is DEAD. not only your brain. you also will be dead.  -,-





lihatlah pandanglahhh....
I am not good in giving an advice. when people tell me about their broken hearted, I can be a listener and I always have a pleasure to hear it but to make they feel good with giving advice...I don't know how to do it. 


as for me, if I feels like to throw things or scream or knock my head, I will 
  • take a bath then nangis. after that pampered myself
  • solat and pray to Allah and while doa tu crying like gila gila punya leebih dari biasa
  • baca Yassin sebab orang kata ayatnya ubat penenang jiwa
  • having some conversation yang boleh buat rasa ini chill and happy



sangat sedikit kan bendanya..
maybe you can share with me how to go through all the things yang susah nak keluar dari kepala ni so I can tell my other friends. 
that's all I guess.
Assalamualaikum. :)






No comments: