January 15, 2012

Hantar Rumah Orang Tua.

Assalamualaikum.

such a nice day that I have today.  :)  actually almost everyday. not only today.

Sedang asyik study tadi, cewah wahh. Tak adalah asyik sangat sebab tak dapat nak jawab banyak soalan.  -.-' tak apa. usaha tangga kejayaan. :D sila sambung kembali,
tengah study sambil tu dengar radio. lepas tu terdengar ada sorang macik ni cakap tentang hantar parents pergi rumah penjagaan orang tua. dia kata,


"tak apalah hantar mak bapak pergi rumah orang tua. apa salahnyeee? pagi kita hantar, petang kita ambil. macam sekarang ni. parents hantar anak mereka pergi taska. pagi hantar, petang ambil. sekurangnya diaorang gembira ada kawan kat sana. kita hantar pagi then ambil petang tu. tak salah pun."



it is not exactly like that all the words that she said tu. tapi itulah isi isi dia. menekankan isi hantar pagi, ambil petang tu.

and I was like..aa..
even though it is not the whole day and the rest of their life kat situ tapi macam something wrong somewhere tentang apa yang dilakukan tu.

mana dia tahu parents happy bila kena hantar pergi rumah penjagaan orang tua tu cuma sebab dia ada kawan?
zaman sekarang memanglah parents hantar anak anak pergi taska. dah masing masing kerja siapa nak jaga kat rumah. itu sekarang punya cerita. dulu ada ke macam tu?
"ibu dengan bapak nak pergi tanam padi ni, duduk taska elok elok yeaa."  -.-'


apa punya pemikiran? lucunya dunia ni.




apa salahnya biarkan ibu dan bapa yang tua tu kat rumah sepanjang hari?
lain lah kisahnya kalau mereka dah terlalu tua dan sakit. memang kena ada yang menjaga.


lagi menyakitkan hati bila dapat tahu ada yang hantar terus bulat bulat suruh rumah orang tua tu jagakan then tak ambil langsung dah.  :'|



Rasulullah s. a. w. bersabda,

          "Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya
 akan tinggal bersama aku (Nabi s. a. w) di dalam syurga."

No comments: