December 12, 2010

city full of memories.

i just doin some research bout Bandar Puncak Alam. Research? haha.. macam poyo ayat. actually its not a research, tapi more to searching-benda-tak-penting-sebab-dah-bosan. hah, itu lebih tepat.

Orang-orang dalam Selangor still didnt know bout Bandar Puncak Alam neyy. First time when they heard the name of Puncak Alam they will repeat it by saying, "Shah Alam?" dengan nada agak confident. Shah Alam laen dengan Puncak Alam walaupun dalam Puncak Alam ade Shah Alam 2. Haha.. gerenti pening. Puncak Alam ada Fasa 1,2,3,4,5 dan Shah alam 2. Sampai fasa 5 ke? Hehehe..aku sendiri kurang pasti. Kat sini bemacam jenis rumah ade dan bermacam colour boleh dilihat. Orang kata yang duduk kat p.a. nie kaye2? duhh... mane ade la kot. same je macam tempat laen. Orang takot na duduk sini sebab katanye susah laa, tu la, nie laa.. Dengar ini cerita.

Aku pindah kat puncak alam mase darjah 5. Masa pindah tu memang clear gilee sebab kawasan aku pindah tu kawasan baru. And im the first one yang pindah kat situ. Memang seram pon ade gak laa. Pokok pon baru na belajar idop kat tanah tu. Dulu memang susa sikit sebab kemudahan ta banyak sangad. Kedai pon sikit je. Sekola menengah kat sini mula dibuka mase aku masuk tingkatan 1. Kire im the first batch laa. Bangge gile la wehh. Sikit demi sedikit orang berpindah masuk kat kawasan aku tu. Mule2 public bus memang ade masuk kat puncak alam. tapi pastu tetiba da ta masok da. kedai maken lame maken banyak. lot tanah yang kosong dibangunkan food court. memang best duk sini. First ta crowded sangad. Jalan pon ta merbahaye sangad sebab orang ta ramai lagi. Cakap pasal jalan raya, jalan pon dari daif ade dua line and ta ade divider jalan, teros dibuat divider. Dibuat round-the-board. Ade air pancut lak tuu.. Bila tibe malam ade lampu dekat air pancut tu menambahkn ciri-ciri dramatis. ngehehe.. Surau maken banyak di bina. Dewan mula diwujudkan...

Mase tu aku baru habes first sem and na balek untuk cuti sem. Masok je Puncak Alam aku nampak Mcdonald baru dibuka. Econsave pon da ade daa.. Dengar citer bandar sebelah jap lagi na ade Secret Recipe pulak. Uptown pon ade walaupun ta hebat macam uptown yang laen2. Bas pon selalu masok sebab kat puncak alam ade uitm. Kire untuk kesenangan student2 kat sane laa. And sekarang baru la ramai tehegeh na carik rumah kat sini. Kesian kat student la sebab sewa pon bukan maen mahal sekarang. sape kate student banyak duit? ptptn tuu buat taik gigi je laa.. banyak benda na beli gune duit ptptn tu.

Ade hikmah aku pindah sini. Dulu stay shah alam. Memang dekat sangad kan dengan tempat2 untuk melepak, membuang mase. Na buat jahad pon, banyak godaannye dan petik jari je lah kalu na buad tuh. Stay puncak alam mule2 ta ade bas. Kalu ade pon bukan aku reti nek public bus neh. So peluang na membuang mase dengan melepak memang kurang sangad. Duduk sini memang jadi budak baek lah. Na kuar, dengan famili jee.. Baek kan. Tapi sekarang da besar ta payah citer la.. Kalu ade bf baru kat internet mase tu, famili ta yah risau anak lari ngan bf. Bf pon ta larat dan ta sanggup na daki naek puncak alam neyy. Kalu ade yang sanggup pon mesti sesat. Kalu anak na lari rumah, lari la kau dari rumah tanpa henti 14 km kalu na kuar dari puncak alam neh. muahaha...

Itu je la pasal bandar yang banyak gile kenangan kat aku ney. Sini la aku kenal apa itu pahit,manis. Apa itu kawan. Rasenye jatoh motor macam maner. Pegi beraya ramai2 keliling puncak alam. Jadik nakal. Kenal bermacam orang. Bezakan kawan dan bukan kawan. My first job. Jumpe Adam! hahaha... ;DD

Puncak alam always in my heart. ;)

3 comments:

oh MY said...

TERBAEKK POST NI !

ilalicious said...

HAHAHA..
tenkiu cik teah. ;D

Anonymous said...

Having seen a good buddie going trough a difficult period due to a sickness caused from smoking I made it my own mission to rescue as many others as is possible from the same exact experience, but quickly I realized that no matter how good the arguments are it's usually very hard to make a smoker give up smoking cigarettes, not necessarily because the actual arguments are not good enough and not because the smoker is not willing to quit but merely due to the fact nicotine is really a more addicting drug than heroin as well as cocaine (scientifically confirmed).

I Then found out there is actually a method to quit smoking with out stopping smoking, therefore leave a smoker his pleasure as well as habit but save him from the damaging effects of cigarettes.

What I am talking about are electronic cigarettes. Read regarding all of the negative effects associated with smoking and how a [url=http://electroniccigarette0.com/]electronic cigarette[/url] may help you quite smoking cigarettes or simply permit you to follow your current routine and acquire the kick with no harmful side effects associated with smoking on my web-site http://electroniccigarette0.com

P.S. Hopefully this will not be deleted because of having a link to my web site as I merely attempt to inform and help.

All the best

Chrissy M.