March 31, 2010

the sadness

balik dari kampung isnin tu,masa kat R&R.mama bagitahu.
"qila tau an pak long tak boleh ingat apa-apa.die selalu terlupa.jadi setiap kali orang tanya pak long, pak long nak makan apa "alah,makan nasi putih je lah." walhal sebenarnya die nak sangat makan sesuatu.dia nak.tapi dia terlupa. " masa tu walaupun kat tempat awam.air mata keluar je tanpa rasa malu.

baru je 2 minggu yang lepas aku jaga die.dia sehat sebelum aku tinggalkan kampung.selera die kuat.dia tambah sampai 2 pinggan bila makan.tapi,jumaat yang lepas.masa tu baru sejam aku masok kerja.aku diberitahu ada orang nak jumpa aku.aku tengok mama.pelik.mama tak pernah datang kat office,dari riak muka mama aku dah tahu.ada benda yang tak kena.
aku sedih tak dapat tengok pak long untuk kali terakhir.mama pulak bukan setakat sedih.tapi terkilan aku agak.

al-Fatihah kepada pak long, Saim bin Muhd Shukor yang meninggal pada 26/03/10 pukul 9.45 pagi.moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 yang soleh.

sedih yang teramat sangat sampai kesejukan kat ofis nie langsung tak melegakan hati.

March 24, 2010

future in studying 2

before pergi kerja tadi aku kemaskini borang upu aku.then aku isi borang for the politeknik.aku terkira-kira berapa gaji parents aku for a year.sebab mak aku tak pernah bagitahu salary sebeno-benor mereka.bila dah kol,then she asked me what for?aku pon cakap bla,bla..
lepas tu die tanye pasal course yang aku taruk for the upu and the polytechnic.
and seperti yang aku cakap before neh.mak aku suro aku tukar course yang aku amek.course yang aku kena amek tu pulak,course account.i hope i would never regret that bila tiba-tiba aku ditawarkan untuk course tuh.rasa macam mak aku pulak yang nak sambong belajar.adehh..

then dengan selambanyerr time kerja aku bukak google sebab nak tau more information pasal art&design.then terbacalah 1 blog budak nie.pengalaman die pergi interview untok diploma in ad.dengan membaca blog die da cukop buad aku kecot.gile strict rr.dengan soalan2 nye.nie ape yang dia tulis.yeah,agak panjang gak.hehe..

-----------------------------------------------------------------------------

sambil membelek keputusan SPM, ahli panel lelaki berkata "hasif, can u describe yourself in english?"

sudah.... nk speaking London plak... penulis pn membebellah ape yang patut sepanjang-panjangnye sehingga ahli panel tersebut mengarahkan penulis berhenti... (tak tahan la tu kene membebel dengan penulis)

"awak pilih bidang ni untuk borang UPU yang keberapa?"

"4"pantas penulis menjawab

"plihan pertama, ke2 dan ke3 awak pilih ape?"

"ok, saya nak masuk bidang interior design dalam arkitek kat uia, tapi kelulusan saya kurang untuk masuk arkitek uia, jadi saye pilih Human Science (uia) pilihan pertama dan Law (uia) untuk pilihan kedua sebab saya bercadang nak tukar bidang lepas semester pertama jika saya layak ke uia.... lepas semester pertama saya nak tukar ke arkitek..." penulis bertutur lancar.

"awak minat bidang tu tapi kenapa nak masuk uia??"

"sbb islamic enviroment di situ, saye dapat didikan agama sejak kecil, rasenye nak perkukuhkan lagi disitu"

"abis tuh, kalau awak kate sbb islamic inviroment, UITM ade cina ke?" ahli penel tersebut bertanya tegas, ahli panel wanita masih berdiam dan terus memerhati.... alamak mati aku, nak jawab ape??? penulis hanya mengangguk.

"owh, saya faham" itu sahaja yang mampu keluar. "owh...baru saya nampak"

"awak tahu tak arkitek dan lecture di uia, dulunya belajar di UITM??"beliau sengaja mengunci mulut penulis dengan pertanyaan sebegitu.

"sebutkan nama seorang arkitek yang awak tahu" dia menyambung bicara. Masih tegas lagaknya...

"muhammad b. jusoh (name bapak aiman ahmad) saye rase die ade link ngan UITM" penulis main belasah je... lelaki tersebut tidak memberikan sebarang respon terhadap jawapan penulis.

"awak tahu tak siapa arkitek menara telekom malaysia??" panelis lelaki tadi masih mahu menguji...

"tak tahu" penulis menjawab dengan yakin dan tenang... lelaki tersebut merenung mata penulis dalam dalam (nak bagi penulis takut lah tu)... penulis kembali menerkam pandangan lelaki tersebut, berlawan mata dan tidak mahu mengalah.... tak nak dikatakan pengecut atau penakut.

"ok, skarang nih, saye nak awak ceritakan apa yang awak lukis" panelis wanita mula bersuara... lukisan pelik tu harus diterangkan... menamatkan perlawanan mata kami...

"lukisan ni tentang suasana yang menyeramkan di waktu malam, gambar lelaki pakai songkok melambangkan die baru balik dari masjid, dan tiba-tiba ternampak pokok-pokok disekelilingnya bertukar jadi muka yang menyeramkan dan pondok buruk ada disitu dalam keadaan yang menakutkan, saya cuba tampilkan gambaran yang pelik jika dilihat pada tangan lelaki tersebut kerana nak melambangkan dalam bentuk abstrak, saya minat graphic, jadi saya nak tonjolkan kelainan dalam lukisan ini, selain itu...." penulis terpotong bicara.

"ok2, cukuplah tuh" panelis lelaki memberhentikan penulis, (dah jemu lah tu dengar penulis membebel panjang)

"saya nak tanya, tak berdosa ke awak lukis tangan manusia tu tak sempurna? Allah dah bagi tangan manusia cantik,ade 5 jari, awak lukis die kontot macam kene penyakit untut tu... tak berdosa ke??" lelaki tersebut masih mahu menguji. nak berdebat lah tu....

"saya rase dalam isu lukisan saye nih tak de masalah sebab saya tak lukis potret, ape yang saya lukis adalah berbentuk komik dan karikatur, jadi saye rase tk timbul isu dosa atau tau sebab ape yang saye lukis adalah karikatur dan bukan potret" Yes!! hujah beliau berjaya penulis patahkan.. dalam nada tenang.. dah jadi macam debat pulak...

"ok2.. sebenarnya lukisan kamu ni bagus, saye bagi awak 40/50" dia membelek hasil ujian lukisan penulis yang gambar kotak dan kain tadi..

"saya suka "stroke" yang awak buat,cantik. saya suka, lukisan ni cantik, simple tetapi "strong", (lukisan ni ade kekuatan)... saye tengok personaliti awak sendiri pun "strong"... saye suke..." akhirnya dia mengaku...

"masalahnya sekarang ni awak letak diploma seni lukis dan seni reka dalam pilihan ke-4, kalau awak letak dalam pilihan yang pertama, memang saya dah ambil awak masuk UITM"... penulis hanya terkedu..

"kami tak boleh buat keputusan muktamat. telus saya cakap, lukisan awak cantik dan bagus, tapi kita terpaksa tunggu result UPU, kalau UPU hantar awak masuk uia (ikut pilihan 1 n 2)... masuklah awak di sane, kalau UPU hantar awak ke sini, alhamdulillah..."

"memang saye tak boleh buat ape, kalau ini awak letak dalam pilihan pertama, memang saya akan pilih awak. sebab kita taknak pilih yang picisan2 (sebab penulis letak pilihan 4)"

"ok, awak boleh beredar...""good luck" panelis wanita hanya berkata 2 patah kata...

-----------------------------------------------------------------------------


copy from; teratak-aksara.blogspot.com

March 22, 2010

sumpahh tak kerja situ!

baru je lepas online fb and then aku dpt tau,sorang dari kawan kuh dapat keje.tahniah! ;D
orang yang bagitau die about the job vacancy tuh is the same people yang jadi penyebab aku dapat kerja sekarang.orangnya ialah kerolll...
so aku pon tanye la kat kerol mane kawan ku tu dapat keje.yang aku tahu kat kedai buku.aku ingat kat tempat kerja lama aku.sekali..kat kedai buku belakang tuhh!
sumpahh aku tak kan keje kat situ.bole jadi 'the worst hell scary movie' tau taa.a new title untok citer baru 'scary movie'.
macam2 aku dengar pasal kedai buku tuhh.tapi maybe sekarang da okey da kot.kerol cakap oke..tapi die tambah kat belakng, KOT gak.
erk. =,=' haha! XD
ilek je la an.ramai member yang kerja kiri kanan blakang kedai.ape2 hal.jerit la. ;P
aku hanya akan kerja kat situ kalau...tak de kalau kalau la.tak kan keje situ.tak mahu!
macam la orang pakse aku.hahaha. :D

March 20, 2010

the Memory

Ruk Jung (the Memory),thai film is hell fun!
suke!suke!suke! ;D
movie tu da lame da.taon 2006.but astro baru keluarkn last months.thanks astro!!!
=D
korang try la tengok.hehe..
but the ending part masa time music die sangad la ta senonoh!haha!

March 19, 2010

future in studying

urgh..shit!aku still tak isi borang upu.
"ape susa sangad nie qila???"
ntah.aku bangang sangad kot na buad keputusan.
communicatian between aku dengan mak aku bile tiba bab nie memang worst.
aku ta suke dikutok.kire memang susa la na terima kutukan.
so aku jadi susa untok berkata-kata dengan jujor.
which benda nie merosakkan pale otak aku.
heih..

sebenar-benarnye,start aku mengenali dunia bio,chemist ngan physic.
(aku ta tau la sape yang begitu suka nyusahkan pale student dengan mewujudkan matapelajaran neh.)
aku kind of nyesal sikit la masok kelas sains neh.tapi maybe aku maken nyesal kalu masok kelas akaun or pd yang ade subjek geografi tuh.ta suke.ta suke.sejak blajar akaun dlm subjek KH tu pon aku ta bape suke.
tengok la PMR aku pon.KH dgn Geo dpt B bhai.
memang ta nampak pon sinar harapan na suke Geografi tuh.

but i'm still feeling like THANK GOD!THANK U SO MUCH!
aku ta de failed dlm result aku.
alhamdulilah..
and aku ta penah langsong berharap or terpikir na dapat A.
sikit pon tak.seriosly.
berkat doa2 tuu..
and another things yang pelik.bagi aku pelik la.
aku ta tekejut pun bile nampak result aku.tapi tersenyum lebar gak la bile ta de subjek yg kiok.
hehe.. ;D

March 18, 2010

batu pahat,johor.

5 hari aku tak online.balek kampong.na online ape bendanye.balek sana pon sebab na jaga orang saket.tak kan la aku na tegedik minta izin mak aku na pegi cc.ape jadahnye.hahaks..
tapi yang penting almost everyday aku ekot mak aku pegi bp mall.the mall gonna be like sunway i guess.tak kira siang malam tak henti orang yang datang.and mostly yang hang out kat situ chinese la..and why gonna be?sebab tempat tu baru lagi.tingkat paleng atas pon still ade ruang kosong.nama je pergi tiap-tiap hari.tapi semua barang yang aku nak beli tak beli pon.tak berapa nak selesa la kalau shopping dengan mak.sebab aku tau mak aku mesti bising.da ade kat rumah beli lagi.

sepanjang 5 hari kat batu pahat.pak cik aku dari first day,tak ingat apa.cume 50% je ingatan die.then kaki kanan dengan tangan kanan die tak bole bergerak.hari kelima tu dengan sokongan moral..acehh..konon je.sokongan mak jang yang sangat happy go lucky tu pak long aku da ingat 90%.dari kena papah bile berjalan,sekarang tak payah bantuan.terharu gile.

dan aku pulak.dah 5 hari tak kerja.rasa macam nak benti keje je.bosan lah.

March 12, 2010

Jom belajar bahasa JEPUN

NAMA JEPUN

01. Yang pemarah – KEiJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat – SAYORI SUKAMURA

03. Yang bisu – KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi – NANACHi KASIBANYA

05. Yang suka layan blues – APO NADIKATO

06. Yang suka belajar – ASHIKO ULANGKAJI

07. Yang kerap bikin kacau – WAKASI HURUHARA

08. Yang sangat kedekut – MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur – ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai – HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua – TARAGIGI PADANMUKA

12. Yang kena tinggal bini – SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit – SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab – AYUMI SIPUTBABI

15. Yang suka BERSUMPAH – SAIIFOO BAUKARI


copy dari --> http://amiruldalila.com/blog/?p=44

March 9, 2010

hah?

I eat with love.

I drink with love.

I messages with love.

I meet my love.


March 8, 2010

this anonymous girl

tekan punye tekan then i open this anonymous girl blog.i noe her.a veryy cute girl from my school.i noe her brother and her younger brother.i like to read people's blog so i read all her post.pendek kata i am a stalker.haha!most of her post is about her feeling to her boyfriend and one of her post telling that she is smoker and she scared to tell to anyone that she vomited and guessing maybe it was the side effect from her smoking habit back in the day.a poor girl...i hve talked with her but just twice so we didnt know too much.but im still hoping that her besties or her bf will read her blog.

btw,i saw ellina edayu photos.andd teka2.aku na pegy genting highland!!!

March 6, 2010

dulu dan esok

kadang2 bila gelap mulai memenuhi hari aku tetiba pulak boleh terpikir, "eh,aku dah susun buku ke belom hah?"
i already finished my school rite.bole la pulak terpikir pasal buku sekola.
hahaha..silly..
kalau sekola dulu,tido lambat boleh balas dendam kat kelas.time cekgu ngajar tido.especially time sejarah dengan BM.
sekarang huh?
ta bole.keje la weh..na kena ketok dengan bos kalu tido.ye la..dulu kalu kat sekola cekgu ketuk,esoknye still pergi sekola.dekat tempat keje,murah rezeki,datang la balek dekat tempat kerja yang sama.kalau tidak mula la.dari satu tempat ke satu tempat menebalkan muka bertanya, "ada keje kosong?"
orang nie tak berani nak menganggur actually.sebab,masa habis macam tu je.kalau keje at least dapat la duit.
itu sebab aku nak keje dengan company nie.aku boleh datang and balek suka hati.kalau keje masok la gaji.kalau ta,ta lah kan.
and another reason aku na keje sebab aku tahu.kalau aku tak keje,dekat rumah tu mana je tempat yang aku nak pergi.duduk depan tv,iklan pergi dapur then kunyah..lepastu cerita habes tukar channel.tukar,tukar ada cerita best!movie!2 jam.amek makanan banyak sikit,makannnnn...nyum,nyum,nyum...
haha!and the same thing kalau aku maen komputer.ta de bezanya la..
da cukop gemok da kot.tidak perlu menambah apa yang tak diperlukan dalam badan.

tak lama lagi nak pergi plkn.haih..spirit nak pergi tu dah hilang dah pon.3 benda je aku dapat kalau pergi sana.
1.pengalaman
2.duit.ta kesa la berapa.redha..acehh..haha!
3.kehitaman pada kulit.
tak pe la.menguatkan tenaga.nanti nak pergi pun kena la kuatkan semangat.mana la tau an ada hikmahnya..